2024.02.19 16:09 kabel Olvasottság: <100x
4

Hányszor kell ugyanazt a filmet megcsinálni?

John Woo leforgatott egy teljesen lélek- és karaktermentes sztorit, melybe meg sem próbált valami érdekeset vagy újat belecsempészni. A film szinte minden mozzanatát már láthattuk máshol, szebben kivitelezve. Egy harmatgyenge akciófilm ez.

Ezerszer láttad ezt a narratívát, random, zord főszereplőnek megölik egy szerettét, így egyszemélyes hadseregként nekimegy a teljes Los Angeles-i maffiának, és mindenkit lemészárol hihetetlen repetitív jelenetekben. Na de miben más ez? Hát főszereplőnk néma... Ez konkrétan semmit sem változtat a filmen, nem is értem, miért került bele egyáltalán. És ha már itt tartunk, miért karácsonykor játszódik a sztori?

Hányszor kell ugyanazt a filmet megcsinálni?

Joel Kinnaman ráadásul remek színész, félig a hangja miatt, amit a film fel sem használ. Szegény, nagyon próbálkozik valami érdekeset csinálni a szerepével, de a negyedik ugyanolyan lövölde után látszott, hogy nincs semmi, amivel dolgozni tudna. A film borzasztó tempója sem segít az ásítás elkerülésében, jó negyven percig alig történik valami, és egy végtelen hosszú tréningjelenetet nézünk, aminek valószínűleg inkább egy montázsnak kellett volna lennie. Még az akciójelenetek is túlnyújtottak, és hiányzik belőlük az erő, vagy valami extra. A sztori kb. egyenesen a 80-as évekből érkezik hozzánk, csakúgy, mint a karakterek. A főgonosz annyira jellegtelen, egyoldalú karikatúra, hogy az utolsó csatában azt hittem, többször meghalt, mert semmi sem választotta el a verőlegényeiktől. Nehezemre esik bármi pozitívat mondani a filmről, mégis megpróbálok. A látványvilág szépen hozza a lepusztult District 13-szerű, egykor pezsgő, majd nyomornegyedé váló Los Angeles hatást. Kicsit Escape from New York hangulatú a film emiatt.

Nagyon remélem, hogy ez a John Wick koppintós zsáner kihal a közeljövőben, mert az utolsó, ami legalább kicsit újított rajta, az a Nobody c. mozi volt, de azt sem nézném többször újra. Az a szomorú, hogy lenne hely újításra, mondjuk ha egy egybitesnél komplikáltabb sztorit írnának, vagy ne adj' isten, izgalmasabb harci jeleneteket találnak ki, mint egy garázs vagy egy lépcsőház. Olyan, mintha fogna egy zsánert, majd teljesen fölösleges határok közé tenné magát a rendező. Egyáltalán nem érdekes egy olyan autós jelenet, ahol kb. gyök kettővel farolgat főszereplőnk, és mozgó járműből tiszta fejlövéseket osztogat random rosszfiúknak. Az Extraction filmek legalább kimaxolták a hosszú, többszintes akciójeleneteket, ahol már nem tudod, hova tudják fokozni a lövöldét, de mégis fokozzák. Az legalább érdekes volt.

Kicsit jobban el kéne engedni ezeknek a rendezőknek a fantáziájukat, mert ez így kevés, John Woo-tól mindenképp többet vártam.

56 Csendes éj  (2023)

akció

Karácsony napján egy vidám család játszik otthonuk kertjében, ám váratlanul egy bandalövöldözés kellős közepébe keverednek. Az apa súlyos sérüléseket szenved, és tragikus... több»

4