2024.03.10 15:17 kabel Olvasottság: 965x
4

Gazdag élet

A Poor Things le sem tagadhatja, hogy Yorgos Lanthimos-film: a szürrealista látványvilág keveredik egy rétegelt metaforával és extravagáns karakterek, közel sem természetes, de hihetetlen vicces dialógusai színesítik a keszekusza narratívát, melynek üzenete mindenkinek szól.

A sztori központjában Bella Baxter áll, aki a Frankenstein-jellegű, sokatmondó nevű tudós, Godwin Baxter kreálmánya. A történet ennek a „lénynek” a felnövését követi, ahogy különböző helyszíneken rengeteg érdekes karakterrel találkozik, kik mindig valahogy befolyásolják a filozófiáját. A film egy nagy kaland köntösébe csomagolt korkép, rengeteg mély gondolattal és dilemmával.

Gazdag élet

A film egyszerre annyi mindenről szólhat, és annyi mindent jár körbe, hogy kicsit töménynek vagy kaotikusnak tűnhet annak, aki csak egy lazább filmet szeretne. Ugyanakkor, a történetvezetése nem esik át unalmasabb dialógusjelenetekbe vagy absztrakt komplikációkba. A vicces beszélgetések és szürreális karakterek nagyon emészthetővé teszik a filmet. A felszínen az üzenet a szabadság mibenlétéről szól, valamint a saját és társadalom korlátainak átlépésről egy jobb és teljesebb élet reményében. Bellát mindenki megpróbálja lekötni és dolgoktól megtiltani, néha személyes okokból, néha társadalmi elvárások miatt, és a nő ezzel nem tud soha együtt élni. A rendező nagyon ügyes a szürrealista filmekben, a látványvilág és kosztümök hihetetlen szépek. A film hatása teljesen egyedi, mintha egy német expresszionista filmet 2023-ban csináltak volna.

Emma Stone karrierje egyik legjobb alakítását adja, a tavalyi The Curse c. sorozat után. A felnőtt ember bőrében lévő gyermeki hozzáállás és manierizmusok annyira természetesnek hatnak a furcsa szituáció ellenére. Ezzel a karakterrel a film több mint kétórás hossza is rövidnek tűnik. Willem Dafoe és Mark Ruffalo szinten érdekes karaktereket formálnak, bár ezzel inkább csak Dafoe tudott mit kezdeni.

A filmnek leginkább csak egy kritikát tudok felróni, és pedig azt, hogy nagyon érezni, hogy egy novellaadaptációt látunk. Pár mellékkarakter vagy sztoriszál olyan gyorsan van bemutatva és kivitelezve, hogy hatásuk nem mindig világos. Ezt egy novella könnyen megcsinálja, hisz egy oldalt simán tud szentelni az új karakter bemutatására, de egy filmben nem lehet így megállítani a narratívát. A film legutolsó etapja emiatt kicsit gyorsnak és meglepőnek hat.

Ettől eltekintve ez egy remek utazás, érdekes és elgondolkodtató történettel, valamelyik része szerintem mindenkit megérinthet.

romantikus | sci-fi

Egy fiatal nőt, Bella Baxtert (Emma Stone) a hétköznapinak aligha nevezhető tudós, Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe) visszahozza az életbe. Baxter vezetésével Bella útra kel, hogy... több»

4