2024.03.19 00:01 Bence377940 Olvasottság: 1343x
4

Nem rossz, de nem is jó

Nem terveztem megnézni, de végül rávettem magam. Nem bántam meg, viszont ez korántsem jelenti azt, hogy egy jó filmről beszélünk.

Mindenekelőtt két dolog nehezíti az objektív véleményalkotást a filmről: Egyrészt, mert politikai háttere van, másrészt pedig erős elfogultság miatt, hiszen mégis csak a magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseményét dolgozza fel.

Nem rossz, de nem is jó

Kezdve a pozitívumokkal: Kétórás film, de nem unalmas, nem voltak vontatott/elnyújtott, értelmetlen jelenetek. Volt egy ritmusa az elejétől a végéig, ami éreztette, hogy csupán 24 óráról beszélünk, és ezalatt folyamatosan eszkalálódnak a történések.

A díszletek, kellékek, öltözékek mind korhűek, a CGI részemről elfogadhatóra sikeredett, a színészek pedig alapjáraton jól játszottak. Tehát összességében átjött a hangulata, és magával tudott ragadni. Az operatőri munka egészen kiváló, a színek és hangok rendben vannak, és a jelenetekben látszódott a beléjük fektetett energia és kreatív megoldások. Ezekből külön kiemelnék párat: Az egyik, amikor eleredt az eső, és mindenki esernyőt vesz elő, de Petőfiék rájuk szólnak, hogy tegyék el; lássák, hogy ők márpedig nem félnek semmitől, mit nekik egy kis eső? A másik pedig egy egészen badass jelenet, amikor kísérik a fogságba esett Farkascht, de ő kiszabadul. A többi harci encounterhez képest ez vitte a prímet. Végül egy szimbolikus visszatérő jelenetsor, ahogy Farkasch folyamatosan egyre csak sárosabb lesz, miközben mélyebbre és mélyebbre süllyed a tetteivel.

És akkor a negatívumok: Még mielőtt beültem, már azelőtt olvastam róla, hogy túltolták a filmzenét; hát nem kicsit. Valamiért fontosnak tartották, hogy az egész film alatt – az első jelenettől az utolsóig – szóljon valami muzsika az aktuális témának megfelelően. Ez egyrészt nagyon zavaró volt, másrészt elég komolytalanná tette a film egészét.

Ami tovább rontotta a dolgokat, az a klisés nőcsábász rosszfiú és az erőltetett poénok + egyéb közhelyes momentumok. Az akciójelenetek pedig egy picit erőltetettek voltak, nem sikerült megfelelően megkoreografálni őket. Pl. a Jack Sparrow-s marhaság a film elején, az extrém cringe volt...

Nyilván ennél is jobban szét lehetne szedni a filmet, de dióhéjban ezeket tudnám leírni. Összesítve nem rossz, de messze van a jótól. Látszik, hogy dolgoztak vele, és jót akartak, de mégis gyenge eredmény született. Meg lehetett nézni, viszonylag elszórakoztam rajta, és azért egy-két könnycseppet is elmorzsoltam a végén, de ez a produkció egy erős 3*-nál többet egyszerűen nem érdemel.

dráma | életrajzi | kaland | történelmi

A márciusi ifjak történetének és a forradalom nagyszabású mozifilmes feldolgozása, melynek központi karaktere a lánglelkű költő, Petőfi Sándor. több»

4