2024.03.25 17:27 kabel Olvasottság: 477x
4

Gyenge horror, erős látvány

Nagyon szomorú vagyok, a trailer alapján egy jó kis pszichológiai horrorra számítottam, a Saint Maud mintájára, ahol főszereplőnk terhessége sötét titkot rejt, de a film sikeresen a legunalmasabb, legsemmilyenebb sztorit választotta, és a lezárásnál csak arra tudtam gondolni, mennyivel érdekesebb teóriákra gondoltam a film alatt.

A film szépen indul, adott egy közepesen érdekes setup, pár creepy egyházi karakter és egy nagyon szépen bevilágított, eredeti olasz paplak helyszín, hihetetlen jó gregorián zenével. Alig vártam, hogy elkezdjen komplikálódni a történet, és kiderüljön, hogy lett egy szűz apáca egyik napról a másikra terhes. Sweeney sztem egész oké volt ebben, még akkor is, ha kicsit nehezen vettem komolyan mint nővér. De legalább kiszínészkedte magát, főleg a véresebb részeken.

Gyenge horror, erős látvány

De az egész sztori nem vezet sehová, és itt elbukik az egész thrillerhatás. A horror elemek tipikus jump scare - álomjelenet - katakomba rohangászós kombó. Ezek nem túl eredetiek, de maga a látvány és hang rendben volt végig, és azt reméltem, hogy a film sztorija majd kielégítő válasszal szolgál a kérdésekre, vagy egy érdekesen nyitott történetet ad, ami igazán ijesztő lehetne. Hát egyik sem történt meg, a lezárás olyan gyorsan jelent meg, és annyira gyenge volt, hogy totál meglepődtem. Elég véres volt, de ez elmondható egy csomó más filmről is, csak más horrorfilmek kicsit többről is szólnak a véres szituációknál.

A kisebb baj, hogy a film belső logikája sincs elmagyarázva a narratívában, főszereplőnk creepy, piros maszkos alakokat lát néha, meg furcsa tünetei vannak, kiesnek fogai meg ilyesmi, meg megfogott egy szöget, ami valahogy teherbe ejtette. De ezek kb. nincsenek kifejtve, csak a hatás miatt lettek bedobva.

Az nagyobb gond, hogy a film majdnem egy érdekes abortusz analógia lett volna, hisz Sweeney karaktere akarata ellenére lett terhes, és az egyházi vezetők nem engedik, hogy saját döntése legyen a témában. Milyen izgalmas és kurrens téma! De aztán ez az egész el lett felejtve.

Szóval ez van, ez sokkal jobb lehetett volna, ha mondjuk még egy pár hetet rászánnak a sztorira és a karakterekre, és pár izgalmasabb ijesztéssel előrukkolnak. A terhesség fura dolog, a body horror lehetőségek majdnem végtelenek. Ez most kb. Apáca-filmek színvonala, a NEON-tól többet várok.

51 Szeplőtlen  (2024)

horror

Cecilia (Sydney Sweeney) életét teljes egészében a hitének szentelte. Úgy érzi, arra hivatott, hogy apácaként egy zárdában szolgálja Istent. Így hát maga mögött hagyja... több»

4