2024.04.02 01:30 kabel Olvasottság: <100x
0

Hol az igazság?

A The Truth vs. Alex Jones egy HBO dokumentumfilm, mely sajnos meglepően keveset kezd a témakörével.

Több mint tíz éve, a Sandy Hook iskolai lövöldözést Alex Jones valótlan eseménynek mutatta be, és az áldozatok szüleit színészeknek és hazugnak nevezte, műsorának számos nézőjét ellenük fordítva. A szülők megelégelték ezt, és bíróságra vitték az ügyet, a dokumentumfilm pedig ezt a tárgyalást dolgozta fel. Azonban, mindezt kimondottan lassan és nem túl érdekesen adta elő, mivel messze túl sok idő ment el a lövöldözés történetével, és alig maradt időnk a tárgyalás részleteire. Nem éreztem, hogy a film tényleg belement volna a részletekbe, és a több éven át húzódó tárgyalást meglepően felszínesen jelenítette meg. Alex Jones számos ponton ellentmondott a valóságnak, a tárgyaláson levőknek, sőt önmagának is, de valahogy ez nem jött át eléggé a filmben. Azt viszont szépen láttatta a rendező, hogy mennyire rétegelt figura főszereplője. Bármennyire fura, egyszerre lehet egy hazug, pénzéhes, összeesküvés-elmélet hívő hihetetlen szórakoztató is. Ez a megosztó személyiség találkozása a joggal nagyon érdekes, és kimondottan izgalmas és szomorú, ahogy évek távlatában a mondatai súlyát kell elemeznie az esküdtszéknek.

Alex Jonesnál negatívabb kortárs pop figurát nehezen találhatunk, és meglepően kényelmetlen, ahogy folyamatosan megpróbál kicsúszni az igazságszolgáltatás alól. De a dokumentumfilm kicsit túl sokat fókuszál anekdotákra és repetitív interjúkra, ahelyett, hogy egy tényfeltárást csinálna főszereplője műsora és a valóság találkozásáról. Szerintem, nem volt szükség extra érzelmeket kifacsarni a szereplőkből, a történet elég szomorú enélkül is, jobban érdekelt volna, miért csúszott évekig ez az ügy, mi a jövője, és hogy lehet egy ilyen ember még mindig szabadon.

dokumentum

A dokumentumfilm 2012-es Sandy Hook-i lövöldözés áldozatainak családjaira összpontosít. Bíróság elé viszik Alex Jones összeesküvés-elméletírót, amiért hazugságokat... több»

Rendező: Dan Reed
Szereplők: Alex Jones
0