10 film, amit (jó eséllyel) már a nyitójelenet után lekapcsoltál

Az egyik legnehezebb dolog egy film elkészítésekor, megtalálni a tökéletes nyitányt. Mert ha jó a felütés, ha kellően izgalmas a nyitójelenet, de legalább felpiszkálja kicsit a néző kíváncsiságát, akkor onnan már sínen van a film. Kivéve persze, ha a jó felütés után dög unalomba csap át, de most nem ez a lényeg.

Ahány műfaj, annyi szokás. Vannak, akik múltbéli dolgokkal vezetik fel a sztorit. Mások előszeretettel ugrálnak előre-hátra az időben és rögtön a zárójelenettel indítanak. Megint mások csak egy alapvetően mellékes, de a témát megalapozó nyitánnyal kezdenek.

Akárhogy is, vannak olyan filmek, amiknél már ez a bizonyos nyitójelenet is simán kiveri a biztosítékot a nézőknél. Amikor a rendező túllő egy bizonyos célon vagy átlépi azt a bizonyos határt. Most ilyen filmekből mutatunk tízet, amiknél garantált, hogy sokan már a nyitójelenet után köszönték szépen és inkább kikapcsolták a TV-t.

#10

63 Antikrisztus  (2009)

(19) (6)

dráma | horror | kísérleti film

A középkorú házaspárt egy nap szörnyű tragédia éri. Gyermekük kizuhan a szoba ablakán és szörnyethal. A feleség nem tud megbirkózni a gyásszal, intézetbe kerül. Férje... több»

Fekete-fehér, lassított felvétel. Apa és anya épp vadul egymásnak esnek a fürdőszobában, miközben alig egy-két éves kisfiúkat a nyitott ablakon át megbabonázza a kint szakadó hó. A csecsemő ki is mászik az ablakon és... 
#9

38 ThanksKilling  (2008)

(1)

horror | thriller | vígjáték

Egy gyilkos hajlamú pulyka főiskolásokat öldös hálaadáskor.

Az egész film egy aberrált állatság, amiben egy gyilkos hajlamú pulyka hálaadáskor halomra gyilkol egy rakás embert. A nyitó jelenetben az első hálaadást láthatjuk, ahol ez először meg is történik. Egy pulyka "nice tits b*tch" felkiáltással lefejez egy félmeztelen parasztasszonyt.
#8

90 Rekviem egy álomért  (2000)

(98) (15)

dráma

HBO Max

Harry (Jared Leto) kedvenc elfoglaltsága, hogy barátjával, Tyrone-nal (Marlon Wayans) és szerelmével, Marionnal (Jennifer Connelly) tölti idejét. Mindhárman heroinfüggők,... több»

Kevesen tudják ezt a herroinfüggőkről szóló filmet végignézni. Már a nyitójelenet is elég erős. A főszereplő Harry megpróbálja ellopni az anyja TV-jét, hogy egy kis heroinhoz jusson. A nő bezárkózik előle a fürdőbe, amiből jól látszik, hogy Harry valószínűleg bármeddig elmenne egy újabb löket drogért.
#7

73 Az ismeretlen Drakula  (2014)

(40) (14)

akció | dráma | fantasy | háborús | horror

Erdélyben évek óta béke honol III. Vlad (Luke Evans) havasföldi fejedelemnek és szeretett feleségének, Mirenának (Sarah Gadon) köszönhetően, ugyanis sikerült meggyőzniük az... több»

Ha már történelmileg "hiteles" filmet akartak csinálni, amiben Vlad Tepes, vagyis karóba húzó Vlad a főszereplő, illett volna valami értelmes felvezetést csinálni neki. Ehelyett egy igazi katyvasz, amit kapunk: néhány hősies erdélyi harcos szembeszáll a török megszállókkal, majd egy helyi barlanban egyikükből drakulát csinál egy vámpír... bugyuta, ahogy az egész film is az.
#6

71 Kísértethajó  (1998)

(5) (20)

akció | horror | kaland | sci-fi

Disney+

A Kísértethajóban egy csapat könyörtelen, modern kori kalóz megtámadja a világ legfényűzőbb tengerjáró hajóját. A későbbiekben sokkolja őket a felfedezés, hogy az utasok... több»

Egy luxushajón épp a legnagyobb bulit tartják valamikor a '60-as években. Ekkor azonban egy acélhuzal megfeszül és szó szerint kettévágja a bulit és az utasokat. Csak egy kislány marad életben, aki szerencséjére túl alacsony volt, hogy elérje a huzal. Véres és darabolós nyitány.
#5

dráma | misztikus | thriller

Steve, a karizmatikus sebész életében váratlanul feltűnik egy tinédzser. A fiú kezdetben megmagyarázhatatlan barátkozása, valamint érdeklődése az orvoslás iránt hamarosan... több»

A sztori egy szívsebészről és egy tinédzser fiúról szól. A nyitó jelenet ennek fényében még érthető is, de ettől még nem mindenkinek fog tetszeni: egy szívműtétet láthatunk benne a maga nyers valójában.  
#4

60 Star Wars: Skywalker kora  (2019)

(36) (27)

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Disney+ | Telekom TVGO

Az utolsó felvonásához érkezett a legendás Skywalker-saga. Nem sokkal a crait-i ütközet után egy félelmetes és ismerős hang csendül fel az éterben. Az évtizedek óta halottnak... több»

A filmtörténelem leghíresebb trilógiáját lezáró trilógia lezáró filmjének nyitó jelenete jobb esetben grandiózus és beszippantja a nézőt. Ehhez képest Kylo Ren szeletelése és Palpatine utáni hajszája sokminden volt, csak épp grandiózus nem. Kevés ennél nagyobb csalódás érhette a rajongókat.
#3

74 Visszafordíthatatlan  (2002)

(12) (14)

dráma | krimi | misztikus | thriller

Három fiatal, Marcus, Alex és Pierre együtt indulnak el bulizni. Közben azonban Alex és Marcus összekülönböznek, a lány pedig úgy dönt, haza indul. Az aluljáróban azonban... több»

A film egy nő megerőszakolásáról és az azt követő bosszúról szól. A nyitójelenet a film végét mutatja be, mivel az egész film amolyan hátulról visszafelé sztori. A furán kapkodó kamerakezelés miatt már eleve sokan nem fogják bírni, de a nyitójelenetben két fickó beszélget, egyikük pedig azt ecsetelgeti, hogyan erőszakolta meg a saját lányát...  
#2

41 Srpski film  (2010)

(17) (7)

horror | misztikus | thriller

Milos, a visszavonult pornósztár békésen éli mindennapjait feleségével, Mariaval és 6 éves fiukkal, Petarral. A család anyagilag egyre nehezebb helyzetbe kerül, Milos pedig... több»

A legendásan brutális filmet tényleg csak néhányan képesek végignézni, a legtöbben már az első percek után undorodva fordulnak el tőle. Egy kisfiút láthatunk benne, amint egy olyan pornófilmet néz, amiben a saját apja - a film későbbi főszereplője - szerepel. Már ez is elég, hogy kikapcsoljuk, de a java csak ezután jön. De azt én it le nem írom...
#1

dráma | háborús | horror | szatíra

Az utolsó Pasolini-film De Sade márki nyomán: négy fasiszta egy villában a legváltozatosabb szexuális kínzásoknak veti alá a foglyokat. "A Saloval mindazokhoz fordulok, akik... több»

Nem is kerülhet más film e lista élére, mint ez. Az emberi kegyetlenséget legjobban bemutató alkotás nyitó jelenete elég, hogy soha többé még csak felé se akarjunk nézni. Négy magas rangú férfi a világháborús Olaszországban azt tervezi, hogy fiatal fiúkat és lányokat raboltat el, hogy aztán mindenféle kegyetlenségnek és megaláztatásnak vesse alá őket kényük-kedvük szerint. A film elején azzal forrasztják egybe sorsukat, hogy nőül veszik egymás leányát...