10 hollywoodi ikon, aki idén lenne 100 éves

Alábbi összeállításunkban tíz olyan hollywoodi ikont szeretnénk bemtatni, akik idén töltenék be a századik életévüket, és akik nélkül a filmvilág nem lenne ugyanolyan.

#10
Carl Reiner

Carl Reiner

szül. 1922. 03. 20. - elhunyt 2020. 06. 29.
Bronx, New York, U.S.
Carlton Reiner Bronxban született New York államban 1922. március 20-án. Apja, Irving Reiner órás, anyja Bessie Mathias. Szülei zsidó bevándorlók, anyja Romániából, apja Ausztriából érkezett az Államokba. Volt egy bátyja, Charlie, aki szolgált a második világháborúban, de sajnos odaveszett, hamvait az Arlington National... több»
Miközben a második világháború alatt a hadseregben szolgált, katonatársait szórakoztatta, így talán kevésbé meglepő, hogy ő volt az, aki a legendás The Dick Van Dyke Show-t, amelyre sajátos humora miatt a mai napig emlékeznek a sorozat rajongói. 
#9
Doris Day

Doris Day

szül. 1922. 04. 03. - elhunyt 2019. 05. 13.
Cincinnati, Ohio, Amerikai Egyesült Államok
Doris Day 1922. április 3-án született az egyesült államokbeli Cincinnatiben. Zenetanár lányaként táncolással kezdett foglalkozni először, ám egy baleset 15 évesen pályaváltásra kényszerítette. Ezt követően fedezte fel számára is ismeretlen énektehetségét. Hamarosan a rádió gyakori fellépőjévé vált, majd Barney Rapp... több»
Doris Day az ötvenes évek szépség nőideáljának számított. Filmes karrierje mellett számos jótékonysági szervezet munkálataiban részt vett. Saját alapítványt is létrehozott, amely az állatvilág védelmét tűzte ki célul.
#8
Veronica Lake

Veronica Lake

szül. 1919. 11. 14. - elhunyt 1973. 07. 07.
Brooklyn, New York, Amerikai Egyesült Államok
Veronica Lake 1922. november 14-én született New Yorkban, Constance Frances Marie Ockelman néven. Édesapja német és dán, édesanyja ír felmenőkkel rendelkezett. Lake családja előbb Montreálba, majd Floridába költözött. 1938-ban a Beverly Hills-i színésziskolába iratkozott be, nemsokára statisztaként dolgozott filmekben. Könnyen... több»
Meglehetősen rövid karrierje alatt 26 nagyjátékfilmben szerepelt. Saját elmondása szerint azért hagyta maga mögött Hollywoodot, mivel úgy érezte, mintha egy futószalag mellett kellene dolgoznia. A későbbiekben több színházi produkcióban is szerepelt.
#7
Dorothy Dandridge

Dorothy Dandridge

szül. 1922. 11. 09. - elhunyt 1965. 09. 08.
Cleveland, Ohio, Amerikai Egyesült Államok
Dorothy Jean Dandridge Cleveland-ben született Ohio államban, 1922.november 9-én. Anyja Ruby Butler előadóművész, apja Cyril Dandridge műbútorasztalos. Szülei még születése előtt elváltak. Van egy testvére Vivian. Anyja The Wonder Kids néven szerepeltette két lányát táncosműsorában kiskoruktól kezdve. A nagy gazdasági... több»
Dorothy Dandridge bolt az első fekete színésznő, akit 1954-ben Oscar-díjra jelölte a Carmen Jones című filmben nyújtott alakításáért. Köztudott, hogy az ötvenes évek közepén Hollywood gyakorlatilag elzárkózott attól, hogy feke színészeket castingoljanak nagyobb szerepekre, így a filmipart átszövő rasszizmus Dandrige sikereit is jelentősen hátráltatta.
#6
Stan Lee

Stan Lee

szül. 1922. 12. 28. - elhunyt 2018. 11. 12.
New York City, New York, U.S.
Stanley Martin Lieber 1922. december 28-án született New York városában. Művésznevén, Stan Lee, amerikai író, a Marvel Comics nyugdíjba vonult elnöke, szerkesztő, média producer és színész. Édesapja Jack Lieber szabásznak tanult, azonban a gazdasági válság után csak elvétve dolgozott. Lee a Bronxi DeWitt Clinton gimnáziumba járt.... több»
A Marvel képregények atyja, akinek nem csupán számos ikonikus szuperhőst, hanem több filmes produkciót is köszönhetünk, hiszen executive producerként maga is részt vett az MCU filmek munkálataiban, arról nem is beszélve, hogy haláláig szinte minden Marvel filmben megjelent egy kisebb cameo erejéig.
#5
Beatrice Arthur

Beatrice Arthur

szül. 1922. 05. 13. - elhunyt 2009. 04. 25.
New York City, New York, Amerikai Egyesült Államok
Beatrice Arthur Brooklynban született New York államban 1922.május 13-án Bernice Frankel néven. Anyja Rebecca Pressner, apja Philip Frankel. Két testvére van, Gertrude és Marian Kay. 1933-ban elköltöztek Cambridge-be Marylandbe, ahol szüleinek később egy ruházati boltjuk lett. A Linden Hall School for Girls bentlakásos iskola elvégzése... több»
A nagysikerű Öreglányok című sorozat Dorothy Zbornakjaként ismerhetik őt a legtöbben, az alakításáért egyébként Emmy-díjat is kapott. A színésznő egy későbbi interjúban elmondta, hogy már az első forgatókönyvet olvasva is teljesen odavolt a szerepért.
#4
Ava Gardner

Ava Gardner

szül. 1922. 12. 24. - elhunyt 1990. 01. 25.
Grabtown, Észak-Karolina, U.S
Ava Lavinia Gardner 1922. december 24-én született az észak-karolinai Grabtownban. Gyermekkora nagy részét egy farmon töltötte. Karrierje elindulása lényegében egy róla készült fényképnek köszönhető - ennek révén figyelt fel rá egy tehetségkutató, aki rögtön le is szerződtette. Pályája kezdeti szakaszában számos filmben... több»
Az ötvenes évek egyik legnagyobb hollywoodi ikonja, akire főként fantasztikus megjelenése miatt emlékeznek a rajongói, noha fontos kiemelni, hogy a Mogambo című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték. 1958-ban maga mögött hagyta Hollywoodot, majd Madridba költözött.
#3
Betty White

Betty White

szül. 1922. 01. 17. - elhunyt 2021. 12. 30.
Oak Park, Illinois, Amerikai Egyesült Államok
Betty White Marion Ludden 1922. január 17-én született az Illinois állambeli Oak Parkban. Édesapja révén dán, míg édesanyja révén görög, angol és walesi felmenőkkel rendelkezik. A család gyermekük kétéves korában Los Angelesbe költözött, így Betty Beverly Hillsben végezte tanulmányait. Színészi karrierje egy televíziós... több»
Közel 80 éven keresztül szórakoztatta a nagyérdeműt. Betty White az amerikai televíziózás legendás és komikája. Filmes és televíziós szerepléseit szinte lehetetlen vállalkozás lenne ezen a felületen felsorolni. Köztudott volt róla, hogy színészi karrierje mellett aktívan részt vett különböző jótékosányi szervezetek munkájában.
#2
Christopher Lee

Christopher Lee

szül. 1922. 05. 27. - elhunyt 2015. 06. 07.
Belgravia, London, Egyesült Királyság - Chelsea, London, Egyesült Királyság
Szarumán, Dooku gróf, Drakula, Sherlock Holmes és sok egyéb ikonikus karakter megformálója, Christopher Frank Carandini Lee 1922. május 27-én született Londonban. Előkelő család szülötte, édesanyja, Estelle Marie Carandini di Sarzaro grófnő, akinek szépségét számos festmény és szobor örökítette meg. Édesapja, Geoffrey Trollope... több»
A fiatalabb generáció a Gyűrűk Ura és a Star Wars filmek kapcsán ismeri őt, Christopher Lee azonban Dracula szerepével vált legendássá Hollywoodban, de volt James Bond főgonosz is Az aranypisztolyos férfi című filmben. A második világháború alatt a Királyi Légierőnél  szolgált, ahol a hírszerzéssel és a különleges erőkkel tartotta a kapcsolatot.
#1
Judy Garland

Judy Garland

szül. 1922. 06. 10. - elhunyt 1969. 06. 22.
Grand Rapids, Minnesota, Amerikai Egyesült Államok
Judy Garland 1922. június 10-én született Frances Ethel Gumm néven Grand Rapisben, az Egyesült Államokban. A kiváló hangú színésznő zenés-táncos előadók gyermekeként jött a világra. Két és fél évesen lépett a színpadra először nővérei társaságban, egy karácsonyi műsorban. Később az apja egy kaliforniai mozit kezdett... több»
Judy Garland négy évtizeden keresztült vett részt énekes, táncos, színházi és filmes produkcióban. Félelmetes és lenyűgöző alkotói teljesítmény, hiszen mindössze 47 éves volt, amikor 1969-ben elhunyt. Rendkívül hajszolt életet élt, sikerei magánéletét és egészségét is tönkretették, Judy Garland ugyanis alkohol- és kábítószer problémákkal küzdött.