A Star Wars franchise 11 ikonikus sztárja, akik már nincsenek köztünk (galéria)

Több, mint öt éve, hogy tragikus hirtelenséggel elhunyt a Star Wars filmek egyik ikonikus alakja, Carrie Fisher, aki Liea hercegnőt alakította. Az elmúlt években azonban számos olyan legendás színészt veszítettünk el, akik szerepet vállaltak a franchise-ban, legutóbb tavaly A mandalóri színészét, Rio Hackfordot, Helen Mirren mostohafiát. Az ő emlékük előtt szeretnénk tisztelegni.

#nonumbers

Rio Hackford

szül. 1970. 06. 28. - elhunyt 2022. 04. 14.
Los Angeles County, California, Amerikai Egyesült Államok
Rio Hackford bártulajdonos volt, de a színészet is közel állt hozzá, nemrég a Disney+ Pam & Tommy című sorozatában egy kisebb szerep erejéig egy menedzsert alakított. A Treme című szériában 2010 és 2013 között tíz epizódon keresztül játszotta Tobyt, de feltűnt a Micsoda nőben (amelyben egy drogfüggőt játszott), a Déjá vu-ben... több»
A Star Wars-saga rajongói leginkább a testbeszédéről ismerhetik. Kevesen tudják, de ő kölcsönözte a fejvadász droid, IG-11 gesztusait A mandalóri című SW-széria első évadában, de ő alakította a szériában Riot Mar szerepét is. Ő volt Taylor Hackford rendező (Ray) fia és Helen Mirren mostohafia.

Jeremy Bulloch

szül. 1945. 02. 16. - elhunyt 2020. 12. 14.
Market Harborough, Leicestershire, Anglia, Egyesült Királyság
Jeremy Bulloch Angilában született, és már fiatalkorában nagy érdeklődést mutatott a színészkedés iránt. Miután 11 évesen elhasalt egy iskolai teszten, végérvényesen a színészi pálya felé fordult, és szülei beíratták a Corona Academy Drama Schoolba. 12 évesen már profi színészként szerepelt egy... több»
A színészt az 1980-as Birodalom visszavágban láthattuk az ikonikus fejvadász, Boba Fett szerepében, de újra a karakter bőrébe bújt a Jedi visszatérben is. Furcsa mód az a szerep tette híressé, és amiatt hívták őt rendszeresen közönségtalálkozókra, melyben a nézők nem is láthatták az arcát.

Carrie Fisher

szül. 1956. 10. 21. - elhunyt 2016. 12. 27.
Beverly Hills - Los Angeles - Kalifornia - Amerikai Egyesült Államok
Carrie Fisher 1956. október 21-én született a kaliforniai Beverly Hillsben. Édesapja, Eddie Fisher énekes, édesanyja Debbie Reynolds színésznő. Apai ágon oroszországi zsidó gyökerekkel rendelkezik. Szüle két éves korában elváltak. Az érettségit követően beíratkozott a London’s Central School-ba, nyelv- és... több»
Carrie Fisher kétségtelenül a Star Wars filmekkel robbant be Hollywood világába, neve pedig gyakorlatilag egybeforrt Leia hercegnő nevével. A színésznő 2016-ban bekövetkezett váratlan halála miatt a stáb nélküle volt kénytelen befejezni a kilencedik epizódot.

Christopher Lee

szül. 1922. 05. 27. - elhunyt 2015. 06. 07.
Belgravia, London, Egyesült Királyság - Chelsea, London, Egyesült Királyság
Szarumán, Dooku gróf, Drakula, Sherlock Holmes és sok egyéb ikonikus karakter megformálója, Christopher Frank Carandini Lee 1922. május 27-én született Londonban. Előkelő család szülötte, édesanyja, Estelle Marie Carandini di Sarzaro grófnő, akinek szépségét számos festmény és szobor örökítette meg. Édesapja, Geoffrey Trollope... több»
Christopher Lee szintén a nagy horrorklasszikusokkal vált ismertté. Dooku gróf szerepében pedig egy fiatalabb generáció is ismerhette meg és fedezhette fel újra munkásságát.

David Prowse

szül. 1935. 07. 01. - elhunyt 2020. 11. 29.
Bristol, England
David Prowse 1935. július elsején született Bristolban, az Egyesült Királyság területén. Apa nélkül, szegény családban nőtt; már fiatalon állást kellett vállalnia, hogy segítsen édesanyjának eltartani a családot. Dolgozott portásként, életmentőként, de úszómesterként is a bristoli Henleaze uszodában. Kamaszkorában kezdett... több»
David Prowse arcát ugyan egyetlen egy alkalommal sem láthattuk a Star Wars filmekben, hiszen ő volt az, aki Darth Vader páncélját viselte a forgatások alatt. Prowse hatalmas termete kétségtelenül illett a szerephez.

Peter Cushing

szül. 1913. 05. 26. - elhunyt 1994. 08. 11.
Kenley, Surrey, England, Egyesült Királyság
Peter Wilton Cushing 1913. május 26-án született Kenleyben, az Egyesült Királyságban. Angol színész, aki megnyerte a BAFTA TV Award legjobb színésznek járó elismerését 1956-ban. Főként a Hammer Filmeknek köszönhetően vált híressé, ahol rendszerint erős jellemű karaktereket játszott, mint Baron Frankeinstein, Sherlock Holmes és a... több»
Peter Cushing korábban Van Helsig szerepében vált legendássá, az Egy új remény című epizódban Tarkin szerepében láthattuk őt. Noha a karakter a 2016-ban megjelent Zsivány Egyesben visszatért, Cushing arcát CGI technológia segítségével jelenítették meg a produkcióban.

Max von Sydow

szül. 1929. 04. 10. - elhunyt 2020. 03. 08.
Lund, Skåne län, Svédország
Max Carl Adolf von Sydow 1929. április 10-én született Skaneban, Svédországban. Apja etnológus professzor, anyja tanítónő volt. Gazdag és vallásos családba született. Tanulmányait a lundi Katedrális iskolába kezdte, ahol pár barátjával színjátszókört alapított. 1948-tól a stocholmi Királyi Drámaszinházban tanult. Ekkoriban... több»
A legendás színész csupán egy kisebb cameó erejéig, Lor San Tekka szerepében volt látható Az ébredő Erőben. A karaktere azonban a mai napig emlékezetes maradt.

Peter Mayhew

szül. 1944. 05. 19. - elhunyt 2019. 04. 30.
Barnes, London, Egyesült Királyság
Peter Mayhew 1944. május 19-én született az Egyesült Királyság fővárosában, Londonban. Gyermekkorát Barnes-ban töltötte. Marfan-szindrómájának köszönhetően több mint két méter magasra nőtt. Filmes karrierjét statisztaként kezdte a hetvenes évek végén. Legismertebb szerepét a Csillagok Háborújának köszönheti. Először... több»
Peter Mayhew több évtizeden keresztül alakította Chewbaccát a Star Warsban, a színész még ugyan visszatlrt a 2015-ben megjelent Ébredő erőben, romló egészségügyi állapota miatt azonban a továbbiakban átadta a stafétát fiatalabb pályatársának, Joonas Suotamónak.

Kenny Baker

szül. 1934. 08. 24. - elhunyt 2016. 08. 13.
Birmingham, England, Egyesült Királyság
Kenneth George "Kenny" Baker 1934. augusztus 24-én született angol színész és zenész. Legismertebb karaktere R2-D2 a kis droid a Star Wars filmekben. Tanulmányait Birningham-ben kezdte, majd egy bentlakásos iskolában folytatta Kent-ben. Anyja zongorista és ruhakészítő, apja zenész, fogalmazó. 1951-ben egy nő ment oda hozzá az utcán és... több»
Kenny Baker több ikonikus karaktert és lényt formált meg a Star Wars univerzumában, ő volt az, aki az R2D2 asztrodroidot irányította a felvételek során, a színész azonban olyan kultikus filmekben szerepelt, mint a Fantasztikus labirintus és a Willow.

Sebastian Shaw

szül. 1905. 05. 29. - elhunyt 1994. 12. 23.
Holt, Egyesült Királyság
Sebastian Lewis Shaw (1905. május 29. - 1994. december 23.) angol színész, rendező, regényíró, dramaturg és költő. 65 éves karrierje során több tucat színpadi előadásban és több mint 40 film- és televíziós produkcióban szerepelt. Shaw a norfolki Holtban született és nevelkedett, színészként nyolcéves korában debütált egy... több»
Sebastian Shaw arcát csupán A Jedi visszatér című epizódban láthatták a rajongók, hiszen ő volt az utolsó felvonásban Darth Vader, azaz Anakin Skywalker. Fontos megjegyeznünk, hogy nem Shaw volt az, aki a Sith Nagyúr páncélját viselte a forgatásokon, hanem David Prowse.

Alec Guinness

szül. 1914. 04. 02. - elhunyt 2000. 08. 05.
St. Marylebone, London, England, Egyesült Királyság
Sir Alec Guiness 1914. április 2-án született Londonban. Édesanyja nevelte fel, apja kilétére, így neve eredetére sosem derült fény. Guiness a színi tanulmányai mellett reklámíróként dolgozott, a színpadon pedig 1934-ben debütált, majd 1936-tól a neves Old Vic színház tagja lett. Itt kötött barátságot kora egyik legnagyobb... több»
Alec Guinnes formálta meg elsőként Obi-Wan Kenobi karakterét az 1977-ben megjelent Egy új remény epizódban. Guinnes azonban egy igazi színészlegendának számított akkoriban, többek között a Híd a Kwai folyón és az Arábiai Lawrence filmeknek köszönhetően.