Hollywoodi ikonok, akiket 2022-ben veszítettünk el

2022-ben is elvesztettünk néhány kiemelkedő alkotót kedvenceink közül. Az év első felében olyan sztárok hagytak itt bennünket, mint William Hurt, Sidney Poitier, Ray Liotta vagy a tragikusan fiatalon, síbalesetben elhunyt Gaspard Ulliel. Filmjeiken keresztül azonban örökké velünk maradnak!

#nonumbers

Peter Bogdanovich

szül. 1939. 07. 30. - elhunyt 2022. 01. 06.
Kingston, New York, Amerikai Egyesült Államok
Peter Bogdanovich (1939. július 30.) amerikai rendező, író, színész, producer, kritikus és filmtörténész. Kingstonban, New Yorkban született Herma Robinson (1904–1978) és Borislav Bogdanovich (1899–1970) festő és zongorista gyermekeként. Osztrák születésű anyja zsidó (családja Bécsből Zágrábba, majd Jugoszláviaba... több»
Peter Bogdanovich szerb származású amerikai rendező 82 évesen, januárban, egy csütörtök reggelen természetes úton halt meg Los Angeles-i otthonában – közölte a lánya, Antonia Bogdanovich. A rendező 1971-ben bemutatott és hamar kultikussá vált, Az utolsó mozielőadás (The Last Picture Show) című filmjét nyolc Oscar-díjra jelölték, amiből kettőt elnyert. Az alkotás nemcsak egy generáció életérzését közvetítette, hanem bemutatta az illúziók elvesztését és a felnőtté válás folyamatát is. Nyolc Oscar-jelölést kapott, és két színészi Oscar-díjat el is nyert. Bogdanovich filmes újságíróként és kritikusként is dolgozott, majd a hatvanas évek közepétől többek között forgatókönyvírással, rendezéssel, vágással is foglalkozott. Nevéhez fűződik az 1985-ös, Cher főszereplésével készült Maszk című, szintén kultfilmmé vált alkotás. Pályafutása utolsó szakaszában főleg televíziós produkciókban dolgozott rendezőként és színészként is. Szerepelt a Maffiózók és a Szóljatok a köpcösnek! című sorozatokban is. Halálhírét az egész filmvilág megrendülten fogadta. „Csodálatos és nagyszerű művész volt” – írta róla egy levélben Francis Ford Coppola amerikai filmrendező. 

Sidney Poitier

szül. 1927. 02. 20. - elhunyt 2022. 01. 06.
Miami, Florida, Amerikai Egyesült Államok
Sidney Poitier 1927. február 20-án született Cat Islanden, a Bahamákon. Szülei farmerek voltak. 15 éves korában elhagyta, a családot és testvéréhez költözött Miamiba. Dolgozott eladóként, építőmunkásként, majd három évvel később New Yorkba ment, ahol alkalmi munkákból tartotta fent magát, de még így is sokat nélkülözött,... több»
A színész 94 éves korában távozott az élők sorából. Poitier volt az első színesbőrű színész, aki elnyerte az Oscar-díjat a legjobb színésznek járó kategóriában. Sidney Poitier 1927. február 20-án született Miamiban Reginald James Poitier és Evelyn Poitier gyermekeként. Dolgozott építőmunkásként, eladóként, dokkmunkásként. 1946–tól az Amerikai Néger Színházban játszott. 1949-től a Hollywoodban szerepel. 1950-től fogva játszik filmekben. 1969-ben a First Artists Productions egyik alapítója volt. 1971-től filmrendező is. 1994-től a Walt Disney Corporation igazgatótanácsának elnöke. Kivételesen gazdag életművet hagyott hátra.

Bob Saget

szül. 1956. 05. 17. - elhunyt 2022. 01. 09.
Philadelphia, Pennsylvania, Amerikai Egyesült Államok
Bob Saget 1956. május 17-én született a Pennsylvania állambeli Philadelphiában, az Egyesült Államokban. Benjamin Saget és Rosalyn Saget gyermekeként látta meg a napvilágot, zsidó családban nőtt fel. Édesapja egy szupermarket igazgatója volt, édesanyja kórházi adminisztrátorként kereste a kenyerét. Saget fiatalkorában orvos... több»
A januárban váratlanul eltávozott színész állítólag „poszt-covid szindrómától” szenvedett, és már a jacksonville-i stand-up fellépése előtt sem érezte jól magát. Másnap koponyatörés okozta a halálát, valószínűleg elesett az orlandói szállodai szobájában. Bob Saget halála körül máig sok a tisztázatlan körülmény. Annyi biztos, hogy január 9-én reggel holtan találták orlandói hotelszobájában. A boncolás többszörös koponyatörést állapított meg. Az egyik teória szerint hanyatt esett a fürdőszobában és elveszítette az eszméletét, majd amikor magához tért, befeküdt az ágyába, és végül ott érte a halál. Más spekulációk szerint nem kizárt, hogy a komikus szíve 65 évesen már nem bírta az országos stand-up turnéval járó feszített tempót és hajtást. Legtöbben a Bír-lak című tévésorozatból ismerhettük őt.

Ivan Reitman

szül. 1946. 10. 27. - elhunyt 2022. 02. 12.
Komárno, Csehszlovákia [most Slovak Republic]
Ivan Reitman 1946. október 27-én született Komáromban, az akkori Csehszlovákiában. Szülei zsidók, anyja az auschwitzi haláltábort is megjárta. 1950-ben vándoroltak Kanadába, ahol Reitman az iskolát is kezdte. Később a McMaster Egyetemre járt, ahol már több filmes próbálkozása is volt.  Első munkája a torontói City-TV-nél volt,... több»
Február 12-én, 75 éves korában meghalt Ivan Reitman, a Szellemirtók, az Ikrek, az Ovizsaru és a Junior című filmek rendezője. A halál okát családja azóta sem osztotta meg a nyilvánossággal, mindössze annyi tudható, hogy a rendező álmában hunyt el. Reitman Komáromban született, magyar zsidó szülők gyermekeként, anyja auschwitzi túlélő volt. Gyermekkorában a család Kanadába emigrált, ahol a fiú hamar érdeklődést mutatott a showbiznisz iránt. Utolsó rendezése a 2014-ben bemutatott Újoncok napja című sportfilm volt Kevin Costner főszereplésével. 

Ned Eisenberg

szül. 1957. 01. 13. - elhunyt 2022. 02. 27.
Philadelphia, Pennsylvania, Egyesült Államok
Pályafutását a nyolcvanas években kezdte olyan nagysikerű sorozatokban, mint a Miami Vice és a The Fanelli Boys című sorozatokban. A későbbiekben is főként televíziós produkciókban kapott szerepeket, felbukkant többek között a Kedves John, a Maffiózók, a Dash and Lilly, az NYPD Blue, a Ments meg! és A Donnelly klán című... több»
A színész 65 éves korában hunyt el, a rákkal való hosszas küzdelem után. Rajongó leginkább az Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztály Kesslereként ismerhették a színészt.

William Hurt

szül. 1950. 03. 20. - elhunyt 2022. 03. 13.
Washington, Egyesült Államok
William McChord Hurt 1950-ben született Washingtonban. Először a Tufts Egyetemen tanult teológiát, majd másképp határozott, és inkább a Julliard Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol színészetet tanult, osztálytársa volt Christopher Reeve és Robin Williams is. A hetvenes években indult a színpadi karrierje. Hurt munkásságát... több»
Az Oscar-díjas színész 71 éves korában halt meg. Fia tudatta: a színész családja körében, természetes okból halt meg. Hurt 1980 óta tartó karrierje során rengeteg szerepben kipróbálhatta magát, az 1980-as években a legsokoldalúbb férfi főszereplők egyikeként tartották számon, aki a neo noir műfajától kezdve a romantikus filmeken át a komoly drámákig szinte minden stílusban kipróbálta magát - sikeresen. A következő évtizedben inkább karakterszínészként alkalmazták, a fiatalabb generáció pedig leginkább a Marvel-univerzum filmjeiből emlékezhetnek rá: ő alakította Thaddeus Rosst először a 2008-as A hihetetlen Hulkban, majd két Bosszúállók-filmben (Végtelen háború, Végjáték) és a Fekete özvegyben, de ő alakította Leto Atreides herceget is egy korábbi Dűne feldolgozásban.  

Robert Morse

szül. 1931. 05. 18. - elhunyt 2022. 04. 20.
Newton, Massachusetts, Egyesült Államok
Robert Alan Morse Newtonban született 1931.május 18-án, Massachusetts államban. Édesanyja Mary Silver, édesapja Charles Morse. Van egy testvére, Richard. A Newton High School-ban érettségizett, ahol Henry Lasker drámatanár fedezte fel a benne rejlő tehetséget. Ezután a Neighborhood Playhouse diákja lett, ahol bátjya is tanult. A... több»
Kilencven éves korában meghalt Robert Morse kétszeres Tony-díjas színész. Morse először színpadi színészként hívta fel magára a figyelmet – a Tony-díjat színpadi teljesítményért adják – a Hogyan legyünk sikeresek az üzleti életben című musical főszereplőjeként. A darab több mint 1400 (!) előadást élt meg és összesen hét Tony-díjat kapott, sőt, 1962-ben Pulitzer-díjjal is kitüntették, a méltatásban külön kiemelve Morse teljesítményét. A legtöbben mégis akkor ismerték meg Morse nevét, amikor megkapta a Mad Men - Reklámőrültek című kultsorozatban Bert Cooper szerepét, amit hét évadon keresztül alakított, és öt Emmyre jelölték érte.   

Jacques Perrin

szül. 1941. 07. 13. - elhunyt 2022. 04. 22.
Párizs, Franciaország
Az 1941. július 13-án Párizsban született Perrin az 1950-es évektől kezdve több mint 70 filmben szerepelt, másokban társrendező volt, köztük a Philippe Labróval közösen forgatott, a vándormadarakról szóló, Oscar-díjra jelölt Vándormadarak (2001) című filmben. A halk szavú színész első főszerepét az olasz Claudia Cardinale... több»
A Cinema Paradiso halhatatlan alakja 80 éves korában hagyta magára a filmvilágot. Április 21.-én, Párizsban távozott. Családja a közleményben azt írta: békésen ment el. A francia és olasz film világát rendezőként, színészként és producerként egyaránt évtizedeken át meghatározó Perrint leginkább Giuseppe Tornatore Oscarral is díjazott filmje, a Cinema Paradiso (1988) tette világszerte ismertté, az II. világháború alatt, Párizsban született alkotó azonban jóval több volt ennél az egy szerepénél. Az ötvenes évektől kezdve több mint százharminc filmben feltűnő Perrin olyan fontos munkák megszületésében vett részt, mint a Szamárbőr (1970), a Vér és liliom (1971), Az élet megy tovább (1984), vagy épp a Kóristák (2004).

Bo Hopkins

szül. 1942. 02. 02. - elhunyt 2022. 05. 28.
Greenville, Dél-Karolina, Egyesült Államok
Bo Hopkins 1942. február 2-án született a Dél-Karolina állambeli Greenville-ben, az Egyesült Államokban. Kilencéves volt, amikor a szülei adoptálták. Miután édesapja elhunyt, édesanyjával Ware Shoals-ba költözött. Anyja ismét férjhez ment, ám Hopkins nem jött ki jól új mostohaapjával, többször is elszökött otthonról.... több»
Idén halt meg Bo Hopkins amerikai színész is, három héttel szívrohama után. A legenda több mint 130 filmben és sorozatban szerepelt pályája során. Olyan híres filmekben is feltűnt, mint az American Graffiti vagy az Éjféli expressz, utolsó munkája a 2020-as a Vidéki ballada az amerikai álomról című mozi volt.

Ray Liotta

szül. 1954. 12. 18. - elhunyt 2022. 05. 26.
Newark, New Jersey, Egyesült Államok
Amerikai színész, filmproducer és szinkronszínész. Newarkban született. Hathónapos korában fogadta örökbe Mary Liotta hivatalnok és Afred Liotta autóalkatrész üzlet-tulajdonos. Van egy testvére, Linda Liotta, aki szintén örökbefogadott gyermek. Raymond a 2000-es években megkereste vérszerinti anyját. Ezután kiderült, hogy részben... több»
"Akik ismerték, szerették őt. Senki nem kívánhatna jobb apát nálad. Szeretlek, köszönök mindent." - írta Karsen egy régi közös fotójukhoz, amelyen még gyerekként mosolyog, apja karjaiban.A színész május végén álmában hunyt el a Dominikai Köztársaságban, ahol a Dangerous Waters című filmet forgatták. Az amerikai színész, aki az 1990-ben, Martin Scorsese rendezésében bemutatott Nagymenők című gengszterfilmmel robbant be a köztudatba, újabban ismét keresetté vált és a közelmúltban olyan filmeket forgatott, mint A maffia szentjei és a Semmi hirtelen mozdulat, valamint a független filmes Spirit Awarddal is kitüntetett Házassági történet.