Ha létezik olyan történetmesélő műfaj, ami már jóval a  népszerűvé válása előtt izgalmas módon foglalkozott a technológia fejlődésével és annak az emberiségre gyakorolt hatásával, az a japán anime.

Az Akirától a Ghost in the Shell-ig az anime filmek és tévésorozatok befolyásolták az amerikai rendezőket, és inspirációt adtak olyan modern klasszikusokhoz, mint például a Mátrix. A Netflix is ismeri az animék teremtő erejét, nem véletlen, hogy filmes listáján megjelent a Jó éjt, világ! című sorozat.

A Jó éjt, világ! története nagyrészt egy online játékban, a „Planet”-ben játszódik. Ebben a környezetben a játékos létrehozhat egy családot vagy klánt, amely együtt harcol más céhekkal szemben. A játékban résztvevő karakterek azonban  nincsenek tisztában azzal, hogy a való életben is családi kötelékek fűzik őket egymáshoz. Amíg erre a titokra fény nem derül, addig a klán tagjai a „Black Bird”-re fókuszálnak, a játék végső céljára, amely csak akkor fedi fel tartalmát, ha megtalálják.

Az anime előzeteséből az is kiderül, hogy az online világ sokak számára kétségbeesett menekülést jelent a való világ nehézségei elől. A Jó éjt, világ! leginkább a Fekete tükör és az Alice Határországban című alkotások keresztezésének tűnik, ahol a technológia a lehető legrosszabb formájában jelenik meg, míg a játék reményt nyújt azoknak, akik minél hosszabb ideig szeretnének elfelejteni a való életüket.

Az anime sorozat egy 2015-ben megjelent manga sorozaton alapul, amit Uru Okabe író és illusztrátor alkotott. Az adaptációt a Netflix 2023 elején jelentette be.

Ha szívesen megnéznéd a sorozatot, és rendelkezel előfizetéssel, akkor a Mafab oldalán a “Hol nézheted” szekció alatti Netflix gombra kattintva már kezdheted is!

animáció | dráma | vígjáték

Egy bezárkózott báty. Egy nagyravágyó öccs. Egy apa, akit a saját gyermekei nem tisztelnek. Egy anya, aki elhanyagolja a saját háztartását. Ez egy széthullott család, és egyik... több»