10 érdekesség az Ollókezű Edward című filmről

Ki ne emlékezne Ollókezű Edwardra, a bohókás, kissé abszurd és meglehetősen goth figurára? Tim Burton eddigre már nevet szerzett magának a szakmában évekig dolgozott a Walt Disney-nél, utána pedig megrendezte a Pee Wee nagy kalandja című filmet, amit sorra követtek a nagy költségvetésű blockbusterek, mint a Beetlejuice - Kísértethistória vagy a Denevérember. Eddigre már kialakult az utánozhatatlan Tim Burton stílus, a sötét, kissé elkarikírozott téboly, amit annyira szeretünk. Azt viszont már kevesen tudják, hogy az Ollókezű volt az első alkalom, amikor Tim Burton és Johnny Depp együtt dolgoztak. A film annyira jól sikerült, hogy ’91-ben Golden Globe és Oscar-díjra is jelölték a filmet. Ezt követően pedig még számos filmet készítettek el együtt, idén például az Alice Tükörországban című filmet mutatták be.

De térjünk vissza az Ollókezű Edwardhoz tíz meghökkentő érdekesség erejéig!

1. A film azért készülhetett el, mert Tim Burton és Caroline Thompson éppen ugyan annál a ügynékségnél volt. Ott pedig kipattant az ötlet, hogy hozzák össze őket egy közös produkció erejéig.

2. Tim Burton és Caroline Thompson éppen ötleteket kerestek új közös filmjükhöz, amikor ráakadtak Tim Burton egy régi rajzára, amit még gimis korában készített. Thompson úgy nyilatkzott, hogy rögtön tudta mit lehet kihozni a karakterből, amit ott helyben nevezett el Burton Ollókezű Edwardnak.

3. Peg karakterét Caroline Thompson édesanyja ihlette, aki gyermekkorában gyakran hozott haza rászoruló idegeneket.

4. Sőt, nem csak édesanyját, hanem a szomszédjait is beleírta a könyvbe, akik közül többen magukra ismertek egy-egy karakterben, pédául Joyce Monroe-ban (Kathy Baker).

5. Johnny Depp először nem igazán értette a karakterét, de Caroline Thompson elárulta neki, hogy Edward személyiségjegyeit a (szintén Edward nevű) kutyájáról mintázta, és hirtelen minden a helyére került. Edward nem ember, csak egy okos és kedves teremtmény, aki gyakran saját akaratán kívül tesz tönkre mindent maga körül.

6. Edward csodálatos bokorszobrai nem igaziak.

7. A forgatókönyvet három hét alatt készítette el Caroline Thompson, az egyetlen jelenet, ami belekerült a filmbe, de nem szerepelt a forgatókönyvben a vizeságyas jelenet volt.

8. A film lehetőséget adott Tim Burton-nek, hogy együt dolgozhasson Vincent Price-szal, aki Edward mesterét alakította. Ez sokat jelentett Burtonnek, aki mindig mestereként tekintett Price-ra.

9. Dr. David Legg paleontológus 2013-ban egy 505 millió éves fosszíliát talált, amit Kooteninchela Deppi néven nevezett el, ugyanis a fosszília Ollókezű Edwardra emlékeztette.

10. Burton a forgatás során azt javasolta Bo Welch rendező barátjának, hogy hívja el randira Catherine O'Hara-t. A randi meglehetősen jól sikerült, a pár azóta összeházasodott, és még mindig együtt vannak.