10 meglepő érdekesség a Troll 2 című filmről

Kult rovatunkban nem csak a nagy kasszasikerekkel foglalkozunk, időről időre előkerülnek olyan filmek is, amiket nem a kezdeti elsöprő siker tett emlékezetessé. A Troll 2 azért vált kult-filmmé, mert annyira pocsék, hogy az már szórakoztató. Mind a színészi teljesítmény, mind a dramaturgia gyenge, a jelmezekről nem is szólva, de mégis, ha egy házibuliban valaki berakja ezt a filmet, a siker garantált. Nem hiába nevezik ezt a legjobb legrosszabb filmnek a róla készült dokumentumfilmben (Best Worst Movie).

Lássunk hát 10 érdekességet erről a megosztó filmről!

1. A filmben nincs egyetlen troll sem, de az alkotók mégis megpróbálták úgy eladni a filmet, mintha a Troll folytatása lenne. Ne zavarjon senkit, hogy a két filmnek – a címen kívül – semmi köze egymáshoz.

2. Rossella Drudi, a forgatókönyvíró azért írta meg a történetet, mert akkoriban több barátja is vegetárius lett, ami rendkívül bosszantotta Drudit. Mérgében írt egy sztorit, amelyben gonosz goblinok növénnyé változtatják az embereket…

3. Az író, Rossella Drudi és a rendező, Claudio Fragasso férj és feleség, mindketten olasz származásúak, és a forgatás idején nem beszéltek angolul anyanyelvi szinten. Sőt, állítólag elég gyenge volt az angoluk, legalábbis erre panaszkodtak a színészek. Több esetben is szóvá tették az amerikai színészek, hogy egy amerikai ember nem így beszél, de a rendező ragaszkodott a szövegkönyvhöz. Ezért aztán a végeredmény – eredeti nyelven talán még inkább, mint magyar szinkronnal – rendkívül mesterkélt lett.

4. Az összes főbb szerepben látható színész olyan amatőr, aki statisztának jelentkezett a forgatásra, de végül szerepet kapott a filmben.

5. Ez volt George Hardy – és szinte valamennyi színész – első filmje. Hardy egyébként akkoriban fogorvosként dolgozott, ezért csak délután tudott a forgatásra menni.

6. A forgatás mindössze három hétig tartott.

7. Az eredeti forgatókönyv szerint Joshua nem vizelt a vacsora közben a mérgezett ételre, hanem csak azt színleli, hogy démoni erők szállták meg. A rendező az utolsó pillanatban gondolta meg magát. Michael Stephenson nem akarta elhinni, hogy mire kéri őt a rendező.

8. Darren Ewing a film vége felé elkezd növénnyé alakulni. A forgatás során köré építették a díszletet, majd 14 órát kellett eltöltenie növényi börtönében.

9. a filmben a goblin királynő szerepében látható. Érdekesség, hogy a színésznő saját maga tervezte jelmezét.

10. A filmhez folytatás is készült, a Troll 3 (1990) és a Troll 3 (1991). Ne zavarjon senkit, hogy mind a kettő Troll 3 címen is forgalomba került, egyébként semmi közük egymáshoz, sem pedig a Troll 2-höz. Na jó, annyi közük van hozzá, hogy a Troll 3-ban (1990) előkerül néhány jelmez a Troll 2-ből, a Troll 3-nak (1991) pedig szintén olasz volt a rendezője.