10 meglepő érdekesség a Csúcsformában című filmről!

Jackie Chan élete nagyobbik részében szórakoztató, ugyanakkor könnyen fogyasztható akció-komédiákat gyártott – mint mondjuk a Csúcsformában –, csak sajnos ez pont az a műfaj, ami a Filmművészeti Akadémia perspektíváján kívül esik. Pár éve szerencsére feltűnt a dolog nekik is, és 2016-ban a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia odaítélt egy tiszteletbeli Oscar-díjat Jackie Channek a Governors Awards díjkiosztón – azaz nem az igazi Oscar gálán. Ez volt a nyolcadik ilyen esemény – vagyis a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia 2008 óta minden évben kioszt néhány olyan Oscar-díjat, amiket „időhiány miatt” nem a rendes Oscar-gálán adnak át a nyerteseknek. Sokkal inkább életmű díjak ezek, nem egy konkrét filmben nyújtott alakításért ítélik oda. Úgy gondolom, hogy szép gesztus ez a „pót Oscar-osztás”, de sajnálom. 

Na hát ennyit Jackie Chan arany szobrocskájának történetéről! Most pedig ideje beváltanom ígéretemet, íme a 10 érdekesség az idén már 22 éves Csúcsformában című filmről!

1. Az eredeti forgatókönyv szerint a főszerepben Chris Farley-t és Martin Lawrence-t láthattuk volna, ám Chris Farley 1997-ben bekövetkezett tragikus halála miatt ez a terv nem valósulhatott meg. Igazság szerint már a színész halála előtt előálltak azzal a tervvel, hogy egy ázsiai sztárnak adják a szerepet, Chris Farley ugyanis már a halálát megelőző hónapokban mélyzuhanásba kezdett, és valószínűtlennek tűnt, hogy lehetne vele dolgozni.

2. Brett Ratner, a rendező kénytelen volt a Dél-Afrikai Köztársaságba repülni, hogy meggyőzze Jackie Chant arról, hogy elvállalja a szerepet.

3. Ez volt Jackie Chan első olyan filmje, amelyben végig angolul beszélt. A korábbi filmjeit kínai nyelven forgatta a színész, az angol szinkron az utómunkálatokkal együtt került a filmbe.

4. Jackie Chan számára komoly gondot okozott az, hogy Chris Tucker végig improvizálta a forgatást.

5. Jackie Chan úgy érezte, hogy túl sok felesleges biztonsági intézkedést követnek Hollywoodban, de talán nem voltak hiábavalók, ugyanis Jackie kis híján az életét vesztette az egyik jelenet forgatása során. Kevesebb, mint egy másodpercen múlt, hogy időben elrántsa a fejét a betonba csapódó méretes fémdoboz elől.

6. Jackie Chan nem szorult kaszkadőrök segítségére. Minden húzós akciójelenetet ő maga hajtott végre. Ebben igyekezett őt utánozni Chris Tucker is, aki hónapokig edzett a forgatást megelőzően.

7. A tesztvetítés után a nézők egyöntetűen azt mondták, hogy több verekedős akciójelenetet szeretnének Jackie Channel, úgyhogy a stáb fogta magát és Jackie-t, és visszamentek forgatni még egy hetet.

8. Carter nyomozó szerepét eredetileg Martin Lawrence-nek szánták, de ő végül visszautasította azt. Ezt követően Eddie Murphynek ajánlották fel a szerepet, de ő meg A szentfazék forgatása miatt nem tudta vállalni a szerepet. Mielőtt még Chris Tucker megkapta volna a szerepet, Will Smith és Tupac Shakur neve is felmerült.

9. Carter detektív az igazolványán afro hajjal és bajusszal látható. Ez a poén az utómunkálatok során ötlött fel az alkotókban.

10. A filmeben a Kínai Követség épülete kívülről ugyanaz, mint Bruce Wayne rezidenciája az eredeti 1966-os Batman: The Movie című filmben.

akció | krimi | thriller | vígjáték

Lee felügyelő az Egyesült Államokba utazik, hogy felkutassa a kínai konzul elrabolt lányát. Az FBI nem fogadja tárt karokkal, szeretnék minél távolabb tartani az ügytől, ezért... több»