10 meglepő érdekesség a Fűrész című filmről

Ezen a héten egy modern horror klasszikust elevenítünk fel a kult rovatunkban. Ki ne ismerné a Fűrész-t? Még azok is ismerik a sztorit, akik nem nézték meg filmet. A tricikliző fehér arcú kísérteties bábu, Jigsaw önálló életre kelt a filmiparban, számos komédiában és animációs filmben jelenítették meg az ikonikus figurát. A Fűrész az utánozhatatlan hangulatot a remek sztorinak és az ötletes megvalósításnak köszönheti. Tudni kell ugyanis, hogy az alkotók igencsak szűkében voltak a pénznek... lássuk is az érdekességeket!


1. A forgatás mindössze 18 napig tartott, ami rendkívül kevés.


2. Danny Glover és Shawnee Smith mindössze egyetlen napig voltak jelen a forgatáson.


3. Az alkotókat sokban inspirálta a szintén alacsony költségetésű Ideglelés.


4. A film költségvetése mindössze 700.000 dollár volt.


5. Az eredeti tervek szerint a filmet egy liftben található biztonsági kamera szemszögéből láttuk volna, de a történet végül kinőtte ezt a lehetőséget.


6. A Fűrész filmekre jellemző vér és belső szervek frontális, explicit ábrázolása nem szerepelt az eredeti tervek között.


7. A filmben látható belek, belső szervek és vér meglehetősen élethűek, ami nem is csoda, a forgatás során ugyanis sertésbelsőségeket használtak.


8. Az eredeti tervek szerint nem szerepelt volna a filmben az ikonikus figura, Jigsaw.


9. Jigsaw karakterét az író, Leigh Whannell migrénjei inspirálták. Whannelt migrénjével MRI-re küldték. Az író attól félt, hogy tumora van, és majd valami olyasmit mond a doktor, hogy: "egy éve van hátra." Aztán beugrott Whannelnek egy gonosz karakter, aki olyasmiket mond az áldozatainak, hogy: "10 perced van."


10. A Fűrész eredetileg egy 10 perces rövidfilmnek készült, de akkora rajongótábora lett a projectnek, hogy játékfilmet késztettek belőle a Lionsgate stúdiónál. Akit esetleg érdekelne az eredeti, a youtubon megtekinthető, vagy kattintsatok ide:


87 Fűrész  (2004)

horror | misztikus | thriller

Egy kegyetlen, rejtőzködő és önjelölt erkölcscsősz az élet értékére szeretné megtanítani embertársait úgy, hogy lehetetlen helyzetekbe hozza őket. Előre kiszemelt... több»