10 meglepő érdekesség a Hetedik című filmről

A Hetedik nagy meglepetéseket okozott 1995-ben, ugyanis ez a film produkálta a legnagyobb összesített bevételt abban az évben. David Fincher, a rendező már dolgozott nagy költségvetésű filmeken, de a thriller nehéz műfaj, amiben eddig még nem sikerült bizonyítania. Szerencsére jó anyagból dolgozhatott, Andrew Kevin Walker írót New Yorkban töltött – egyébként terméketlen – évei inspirálták a történet megírására. A filmhez a korszak legnagyobb színészeit sikerült szerződtetni, feltűnt a vásznon Morgan Freeman, Brad Pitt, Kevin Spacey és Gwyneth Paltrow is.

Lássuk hát a megígért érdekességeket!

1. A történet első vázlatát akkor vetette papírra Andrew Kevin Walker, amikor New York egyik videotékájában dolgozott. Nem mellesleg komoly depresszióval küzdött, hiszen évekkel azelőtt diplomázott a Penn State egyetemen, és még mindig nem sikerült neki filmes munkát találnia. A forgatókönyvet David Koepp rendezőnek küldte el, aki az ügynöke révén segített Andrew-nak vevőt találni a tervhez, és habár a megfilmesítésre néhány évet várni kellett, Andrew karrierje kezdett beindulni.

2. A film eredeti befejezése nagyon durva volt, a producerek megkérték Andrew-t, hogy írja át azt. Ebben a változatban az utolsó áldozat élve maradt volna. Aztán amikor kiderült, hogy David Fincher foglalja el a rendezői széket, mégis az eredeti befejezés mellett maradtak.

3. A forgatás során Brad Pitt komoly sérülést szenvedett, az egyik üldözéses jelenet forgatása során megcsúszott a vizes talajon. A színész karja a szélvédőnek csapódott, aminek komoly zúzódások és ínszalag szakadás lett az eredményye. Ezek után kénytelen volt gipszet viselni. Csak ez miatt írták bele a forgatókönyvbe karaktere kartörését.

4. Kevin Spacey ragaszkodott hozzá, hogy a neve ne jelenjen meg egy poszteren sem, és a film elején sem tüntethették fel azt. Azért akarta ezt, hogy a nézők ne tudják kitalálni, hogy ki is a titokzatos gyilkos. A producereknek nem tetszett az ötlet, de Spacey másképp nem vállalta a filmet.

5. A filmben alig látható erőszak, mármint közvetlenül, ugyanis a gyilkos mindig egy lépéssel a nyomozók előtt jár. Somerset és Mills nyomozók csak a helyszínelés és a nyomok alapján tudják rekonstruálni a történteket.

6. Brad Pitt a saját nyakkendőit hordta a forgatásra, mert a rendező szerint Mills ízlése legfeljebb is csak közepes.

7. A film elején a „title sequence,” vagyis a főcím Kyle Cooper munkája, akit leginkább más főcímek és videó klipek rendezésével tett szert nagyobb hírnévre.

8. A film az első hétvégén mindössze 13 millió dollárt hozott, az igazán nagy bevételre a nemzetközi piacon tett szert, itt ugyanis 327 millió dollárt szedett össze.

9. A film jogait 2006-ban megvásárolta a Zenescope Entertainment, és kiadott egy hét részes képregénysorozatot a történetről.

10. A stúdió szerette volna, ha a filmhez készül folytatás, annak ellenére, hogy a történet lezártnak tekinthető. Ezzel együtt elkezdtek dolgozni egy lehetséges folytatás forgatókönyvén, amiből végül egy önálló film, a Gyilkos ösztön kerekedett ki.

92 Hetedik  (1995)

dráma | krimi | misztikus | thriller

David Mills (Brad Pitt) újonc nyomozó és társa, a nyugdíjba készülő William Sommerset (Morgan Freeman) egy elvetemült sorozatgyilkos után nyomoz, aki a bibliai hét főbűn szerint... több»