10 meglepő érdekesség a Hétköznapi vámpírok című filmről

2014 nagy meglepetése a Hétköznapi vámpírok volt. Ki számított arra, hogy Új-Zéland néhány ismeretlen filmese letesz az asztalra egy olyan vámpír paródiát, amit két pofára fognak zabálni a filmes fesztiválok? Az sem lehet véletlen, hogy – az egyébként éppen most zajló – Titanic filmfesztivál tavalyi közönségkedvence is ez a film volt. Akad itt még egy ok, amiért éppen most vettük elő a Hétköznapi vámpírok-at, ugyanis a film rendezőpárosa, Taika Waititi és Jemaine Clement, akiknek a neve nem biztos, hogy ismerős, mégis számos kasszasiker filmen dolgoztak már (érdemes egy pillantást vetni a filmográfiájukra). Waititi legújabb produkcióját pedig már biztosan várva várják a Marvel világ rajongói, ugyanis ő rendezi a Thor: Ragnarök című filmet. Az első előzetes alapján valószínűleg poénra veszik a Thor figurát, ami szerintem jól áll a karakternek.

Lássuk hát a megígért 10 érdekességet!

1. A film a rendezőpáros egy korábbi rövidfilmjének egész estés feldolgozása, az egész estés változathoz szükséges költségvetéshez a Kick-starter segítségével jutottak hozzá.

2. A filmhez mintegy 120 órányi anyagot rögzítettek, aminek a legnagyobb része improvizáció volt.

3. A filmhez 150 oldalnyi forgatókönyv és szövegkönyv készült, ám a rendezőpáros nem mutatta azt meg senkinek, még a színészeknek sem. Inkább elmagyarázták, hogy nagyjából minek kellene történnie, a többit a színészek rögtönzésére bízták.

4. Noha volt forgatókönyv, a színészek és a változó mértékben beavatott mellékszereplők szinte az egész filmet végig improvizálták. Ez fáradtságos munka volt, hiszen az anyag nagy része utólag használhatatlannak bizonyult.

5. Petyr sminkje nagyon drága volt, mindössze néhány alkalommal volt lehetőségük forgatni vele, csakhogy az improvizáción alapuló forgatás ellenben túlságosan lassúnak bizonyult, ezért aztán leforgattak Petyrrel néhány önálló jelenetet, amin csak ő, vagy még egy-két színész látható. Ilyen töltelék jelenetnek szánt snitt például az is, amikor Petyr zenét hallgat.

6. Az a domb, ahol a vámpírok és a vérfarkasok rohannak egymás elől, ugyan az a domb, mint ahol Frodó és a hobbitok elrejtőztek a Nazgülök elől a A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége című filmben.

7. a forgatás alatt végig állapotos volt.

8. A film legköltségesebb utómunkálata 80 órát vett igénybe, még sem tűnt fel senkinek sem. Ennyi ideig tartott ugyanis minden egyes képkockáról kiretusálni a vámpírok tükörképeit.

9. Deacon és Nick harca az eredeti tervek szerint a levegőben zajlott volna, de a kötelek retusálása túl költséges lett volna, ezért egy olcsóbb denevéres CGI trükköt alkalmaztak.

10. A filmhez leforgattak egy jelenetet, ami végül nem került bele a filmbe, ez Petyr temetése. Készült a jelenethez egy Petyr bábu, ami a forgatás után elvesztettek, belezuhant a tengerbe. A stáb kénytelen volt értesíteni a hatóságokat az esetről, sőt egy sajtóközleményt is ki kellett adniuk, hogy ha valaki vámpír tetemet talál a tengerparton, ne essen pánikba.