10 meglepő érdekesség Az ötödik elem című filmről

1997-ben mutatták be Luc Besson egyik legtöbbet vitatott filmjét, Az ötödik elemet, amit neveztek a ’97-es nyár legjobb és legrosszabb filmjének is. Az évek múlásával túlsúlyba kerültek a pozitív kritikák, tipikusan olyan film ez, amit megszépít az idő. Az biztos, hogy Bruce Willis, Gary Oldman és Milla Jovovich színészi teljesítményét nem nagyon érheti negatív kritika, és az is kétségtelen, hogy a mozikban különösen jól teljesített a film, sőt, egészen az Életrevalók bemutatásáig ez volt a legtöbb bevételt termelő francia film. Igen, Az ötödik elem francia gyártásban készült, de ezt már csak kevesen tudják. Amíg várjuk Luc Besson következő nagy dobását lássuk az érdekességeket Az ötödik elemről!


1. Luc Besson tizenhat éves volt, amikor elkezdte írni Az ötödik elem történetét. Sok-sok évnyi munka és rengeteg át dolgozás után a rendező 38 éves korában mutatták be a filmet a mozikban.

2. Luc Besson eredetileg trilógiának szánta a történetet. Végül kénytelen volt egyetlen filmbe belesűríteni az egészet.

3. A filmben a legtöbb managlore valamilyen harci szemüveget visel. A megoldás praktikus és olcsó volt, ezzel el tudták takarni a színészek szemét, így megspórolták a sminket és a kontaktlencséket.

4. Amikor a zeneszerző, Eric Serra bemutatta a Dívának szánt dalt Inva Mula, a karakter énekhangját kölcsönző szoprán énekesnő számára, akkor Inva jó nagyot mosolygott, ugyanis emberileg lehetetlen ennyire gyorsan ilyen nagy hangtávokat ugrani. Éppen ezért a stúdióban először két külön sávot énekelt fel Inva, de volt olyan is, hogy hangonként kellett a felvételt kiegészíteni. S noha eredetileg emberileg lehetetlennek szánták a dalt, Jane Zhang és Evgenia Laguna is képes volt elénekelni azt. Azt már ne kérdezzétek, hogy mennyit "csaltak" az élő előadás során.

5. A forgatás kezdetén Milla Jovovich barna haját narancssárgára festették, csakhogy rendszeresen újra kellett festeni a színésznő haját, ami olyannyira roncsolta azt, hogy már nem is nézett ki ugyanúgy, mint a korábbi felvételeken. Végül inkább készítettek egy parókát, amit a forgatás végéig használhattak.

6. A rejtélyes nyelvet, amelyen Leeloo beszél, eredetileg Luc Besson találta fel, de csak 400 szót talált ki előre. Milla Jovovich szerette volna tovább fejleszteni a nyelvet, ezért levelezni kezdett a rendezővel ezen a nyelven. Így egyrészt lassacskán gyarapodott a nyelv szókincse, másrészt a gyakorlás is megtette a hatását, a forgatás megkezdésére Luc Besson és Milla Jovovich képesek voltak beszélgetni egymással a stáb előtt.

7. Amikor Korben (Bruce Willis) először találkozik Leeloo-val, a reakciója teljes improvizáció, ugyanis a rendező nem árulta el neki, hogy Leeloo mit fog mondani.

8. A modern New York városáról készítettek egy 1:24 arányú modellt. A legnagyobb felhőkarcolók hat méter magasak voltak.

9. A Fhloston felrobbantásának forgatásához megalkották a filmtörténelem addigi legnagyobb beltéri tüzét, amely végül olyan nagyra sikerült, hogy majdnem kicsúszott az irányítás az alkotók kezei közül.

10. Szinte minden jelenetben, amelyben Gary Oldman szerepel, láthatunk egy kört a színész feje mögött.

akció | kaland | sci-fi | szatíra

Ötezer évenként veszélybe kerül az Élet. Ekkor nyílik meg egy kapu az univerzum és a Gonosz között. A megmenekülés kulcsa a rejtélyes ötödik elem, ami a tűz, a víz, a... több»