2019.01.08   szerző: ps   hozzászólások: 0

A Mad Max franchise eddig négyszer hódított a mozikban, minden alkalommal sikerült jelentős bevételeket produkálnia. A filmek mozin kívüli élete is nagy, számos művészt ihletett meg ez a posztapoaliptikus benzin-punk világ. Az egész történet egy alacsony költségvetésű filmmel kezdődött, amelyben csupa ismeretlen színész játszott, mégis mindent megváltoztatott...

15 érdekesség a Mad Max (1979) című filmről

A klasszikus Mad Max trilógiát egy igazán látványos folytatás követte. A Kult-kedd eheti rovatában 10 meglepő érdekességet igyekeztem összegyűjteni az első, az eredeti és hamisíthatatlan Mad Max filmről.

1. A film rendezője, George Miller eredetileg orvosnak tanult, szabad idejében pedig filmes órákra járt. A filmben látható erőszakot az orvostanhallgatóként szerzett tapasztalatainak felhasználásával készítette el, korábban ugyanis többször asszisztált autóbalaeseteknél.
2. George Miller azt nyilatkozta a filmmel kapcsolatban, hogy célja egy olyan némafilm elkészítése volt, amin van hang is. Tehát olyasmit akart készíteni, amit hang nélkül is megérthetnénk, amiről Alfred Hitchcock azt mondhatta volna "Japánban sem kellett a felirattal vesződniük."
3. George Miller először amerikai színészt szánt a főszerepbe, de hamar be kellett látnia, hogy nem tudak megengedni maguknak egy Hollywoodi sztárt. Ezért aztán ausztrál színészeket kezdtek meghallgatni.
4. A filmben Jessie szerepében Joanne Samuel-t láthatjuk, ám a szerepet eredetileg Rosie Bailey kapta, csakhogy ő négy nappal a forgatás előtt súlyos motorbalesetet szenvedett.
5. A forgatást egy hónappal későbbre kellett szervezni, mert Mel Gibson-t nem engedték el a tanárai az egyetemről. A színész ekkor éppen színjátszást tanult az Ausztrál Nemzeti Színművészeti Egyetemen.
6. A filmben látható Ford Falcon sedan autók mind V8-as motorral voltak felszerelve és mindegyik rendőrségi autó volt. Az már kevéssé világos, hogy mindőssze három ilyen kocsi állt a rendező rendelkezésére. Miller éppen ezért gyakran mozgatta a kocsikat, hogy úgy tűnjön több van belőlük.
7. A motoros banda motorjait a Kawasaki szolgáltatta.
8. Miller az alacsony költségvetésből, amely mindössze 350.000 dollár volt, nem tudta kigazdálkodni a motoros banda repülőjegyeit. Ezért aztán ők a motorjaikon érkeztek Sydney-ből a forgatás helyszínére. Miller még örült is, legalább egész úton a motorosbanda szerepüket gyakorolhatták a srácok.
9. Csak Mel Gibson ruhája készült valódi bőrből, a többiek műbőr ruhákat viseltek, ami viszont könnyen szakad, ezért számos alkalommal össze kellett ölteni őket a forgatás alatt.
10. Miller szinte végig hivatalos engedély nélkül forgatott, de többnyire egyeztetett a rendőrséggel, akik igyekeztek mindenben segíteni. Gyakran még a forgalmat is leállították a forgatás miatt.
11. Max fiának a neve Sprog volt a filmben. A "sprog" az ausztrál szlengben fiúgyermeket jelent.
12. A filmet az amerikai mozik számára újraszinkronizálták, ugyanis az amerikai közönség aligha értette volna meg az ausztrál akcentust.
13. A forgatáson valutaként sört használtak, főleg ha szívességet kellett kérniük például egy traktorvezetőtől, vagy kamionostól.
14. A nagy üldözési jelenet során az egyik motorost fejbe találja egy repülő motorkerékpár. A szóbeszéd ellnére a színész nem halt bele a sérüléseibe, sőt, az igazság szerint amint leálltak a kamerák, felállt és elsétált.
15. Annak a jelenetnek a forgatás során, amelyben a motoros banda benzint lop a tankerből, nem használtak semmilyen biztonsági hevedereket. A jelenetet teljes egészében élesben vették fel.