15 érdekesség a Mad Max (1979) című filmről

A Mad Max franchise eddig négyszer hódított a mozikban, és egyik alkalommal sem maradt el a rajongók várakozásaitól. Az első rész óta számos rendezőt ihletett meg a Mad Max posztapoaliptikus benzin-punk világa, holott az egész történet egy alacsony költségvetésű filmmel kezdődött, amelyben csupa ismeretlen színész játszott, mégis mindent megváltoztatott...

A klasszikus Mad Max trilógiát egy igazán látványos folytatás követte, a rendező pedig legalábbi további két folytatás tervez. Kult rovatunkban 10 meglepő érdekességet gyűjtöttünk össze az első, az eredeti és hamisíthatatlan Mad Max filmről.

1. A film rendezője, George Miller eredetileg orvosnak tanult, szabadidejében pedig filmes órákra járt. A filmben látható erőszakot az orvostanhallgatóként szerzett tapasztalatainak felhasználásával ábrázolta, korábban ugyanis többször asszisztált autóbalaeseteknél.
2. George Miller azt nyilatkozta a filmmel kapcsolatban, hogy a célja egy olyan némafilm elkészítése volt, amin van hang is. Tehát olyasmit akart készíteni, amit hang nélkül is megérthetnénk, amiről Alfred Hitchcock azt mondhatta volna "Japánban sem kellett a felirattal vesződniük."
3. George Miller először amerikai színészt szánt a főszerepbe, de hamar be kellett látnia, hogy nem tudak megengedni maguknak egy hollywoodi sztárt. Ezért hívtak ausztrál színészeket a meghallgatásra.
4. A filmben Jessie szerepében Joanne Samuel-t láthatjuk, ám a szerepet eredetileg Rosie Bailey kapta, csakhogy ő négy nappal a forgatás előtt súlyos motorbalesetet szenvedett.
5. A forgatást egy hónappal későbbre kellett szervezni, mert Mel Gibson-t nem engedték el a tanárai az egyetemről. A színész ekkor éppen színjátszást tanult az Ausztrál Nemzeti Színművészeti Egyetemen.
6. A filmben látható Ford Falcon sedan autók mind V8-as motorral voltak felszerelve és mindegyik rendőrségi autó volt. Mindössze három ilyen kocsi állt a rendező rendelkezésére, Miller éppen igyekezett úgy mozgatni a kocsikat a kamera előtt, hogy úgy tűnjön, több van belőlük.
7. A motoros banda motorjait a Kawasaki szolgáltatta.
8. Miller az alacsony költségvetésből, amely mindössze 350.000 dollár volt, nem tudta kigazdálkodni a motoros banda repülőjegyeit. Ezért aztán ők a motorjaikon érkeztek Sydney-ből a forgatás helyszínére. Miller még örült is, legalább egész úton a motorosbanda szerepüket gyakorolhatták a srácok.
9. Csak Mel Gibson ruhája készült valódi bőrből, a többiek műbőr ruhákat viseltek, ami viszont könnyen szakad, ezért számos alkalommal össze kellett ölteni őket a forgatás alatt.
10. Miller szinte végig hivatalos engedély nélkül forgatott, de egyeztetett a rendőrséggel, akik igyekeztek mindenben segíteni. Gyakran még a forgalmat is leállították a forgatás miatt.
11. Max fiának a neve Sprog volt a filmben. A "sprog" az ausztrál szlengben fiúgyermeket jelent.
12. A filmet az amerikai mozik számára újraszinkronizálták, ugyanis az amerikai közönség aligha értette volna meg az ausztrál akcentust.
13. A forgatáson valutaként sört használtak, főleg, ha szívességet kellett kérniük például egy traktorvezetőtől vagy kamionostól.
14. A nagy üldözési jelenet során az egyik motorost fejbe találja egy repülő motorkerékpár. A szóbeszéd ellnére a színész nem halt bele a sérüléseibe, sőt, az igazság szerint amint leálltak a kamerák, felállt és elsétált.
15. Annak a jelenetnek a forgatása során, amelyben a motoros banda benzint lop a tankerből, nem használtak semmilyen biztonsági hevedereket. A jelenetet teljes egészében élesben vették fel.

79 Mad Max  (1979)

akció | kaland | road movie | sci-fi | thriller

A posztapokaliptikus vízió helyszíne Ausztrália. A civilizáció már szinte nyomtalanul eltűnt, portyázó bandák fosztogatnak zsákmány után kutatva, hátha van még valami... több»