1917: 10 tény, amit nem tudtál a 3 Oscar-díjas filmről! (streaming ajánló)

A nézőket és a kritikusokat egyaránt meggyőzte, elnyerte a legjobb film Golden Globe-díját, begyűjtött 10 Oscar-jelölést és 3 Oscart! Sam Mendes lehengerlő látványvilágú háborús filmje, az 1917 már online is nézhető a Netflixen.

Javában zajlik az I. világháború, amikor két fiatal brit katonát egy lehetetlennek tűnő küldetéssel bíznak meg: az ellenséges vonalon kell áthatolniuk, hogy egy üzenetet kézbesítsenek bajtársaiknak. Egy napjuk van, hogy célhoz érjenek, különben 1600 társuk, köztük egyikük testvére is odavész. A két bátor harcos hihetetlen elszántsággal indul neki a német frontnak…
Az Oscar-díjas Sam Mendes (Skyfall, Amerikai szépség) gyönyörűen fényképezett, elképesztően feszült atmoszférájú filmjének egyik különlegessége, hogy látszólag vágás nélkül kerül a nézők elé a két katona élet-halál harca, olyan érzést keltve, mintha valós időben követnék nyomon az izgalmas akciókat. Mendes az Oscar-díjas Roger Deakinst (Szárnyas fejvadász 2049, Sicario – A bérgyilkos) kérte fel az operatőri munkára, akinek erőteljes képeivel az 1917 egy felejthetetlen filmélménnyé válik minden néző számára.

A főbb szerepeket Benedict Cumberbatch, Colin Firth, Richard Madden, Mark Strong, Andrew Scott, George MacKay és Adrian Scarborough alakítják.

A film már látható a Netflix kínálatában!

Íme tehát 10 izgalmas tény, amit valószínűleg nem tudtál:

  • Az 1917 a rendező, Sam Mendes és a legendás Oscar-díjas operatőr, Roger Deakins negyedik közös filmje a Bőrnyakúak, A szabadság útjai és a Skyfall után.
  • A rendező, Sam Mendes első alkalommal írt forgatókönyvet a saját filmjéhez.
  • Az 1917 a rendező, Sam Mendes második háborús filmje. Az első a 2005-ben bemutatott Bőrnyakúak volt.
  • A 2011-es Szabó, suszter, baka, kém után ismét együtt dolgozott Benedict Cumberbatch, Mark Strong és Colin Firth.
  • Benedict Cumberbatch és Andrew Scott második alkalommal állt együtt a kamerák elé. A páros korábban a BBC Sherlock című sorozatában játszott, melyben Cumberbatch az ikonikus nyomozót, míg Scott a nemezisét, Moriarty-t alakította.
  • Richard Madden és Dean-Charles Chapman második alkalommal dolgozott együtt. Korábban mindketten szerepeltek az HBO nagy sikerű sorozatában, a Trónok harcában.
  • A film valós eseményeket dolgoz fel, történetét a rendező, Sam Mendes apai nagyapja, az író, Alfred Mendes elbeszélése ihlette.
  • A film egyik főszerepére a Pókember és a Bosszúállók-filmek sztárja, Tom Holland is az esélyesek között szerepelt.
  • A film forgatása 2019. április 1-én kezdődött meg és júniusban ért véget. A forgatási helyszínek: Wiltshire, Hankley Common, Govan (Skócia) és a Shepperton Studios.
  • Sam Mendes és az operatőr, Roger Deakins a teljes filmet úgy forgatta le, hogy a nézőnek az az érzése legyen, hogy egyetlen vágás sincs benne.