Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
Filmadatlap
 
27
Szereplők
26
Vélemények
40
Képek
9
Videók
1917
 
sptt   2020. 08. 08.

legújabb vélemény

Tisztességes háborús film, kiemelkedő operatőri munkával, de nekem sem akcióban, sem feszültségben, sem történetben nem jött át, hogy ennek a filmnek több Oscar-díj, jelölések és "top 250 IMDB" járt. Nem tudok rá semmi rosszat mondani, de ez nekem csak egy átlagnál valamivel jobb háborús film. 6/10

 
Artemisia   2020. 06. 16.

a nap véleménye

Lehetetlen küldetés

Andalító hangulatú, mégis erőteljes alkotás, mely mintha egyetlen hosszú jelenetből állna. Ez a látszólag vágás nélküli kivitelezési forma egyrészt fárasztó is lehet, de csak akkor, ha nem figyelünk oda eléggé a részletekre. Mert ha ráérzünk vizuális és lelki-érzelmi komponensű nyelvére, akkor egy mesteri, drámai hangvételű, epikus filmfolyam csordogál le előttük a közel 2 órás játékidő alatt. A helyszín és idő az I. világháború és az angol frontvonal. A németek visszahúzódtak, és több kilométernyi területet felégettek maguk után. A legideálisabbnak tűnik a helyzet egy végső angol csapásra, és ezzel együtt a háború lezárására. A légi felderítés azonban mást mutat, a németek nagyszabású csapdával készülnek a támadásra, ami ha megtörténik, a 2. zászlóalj egyenesen a vesztébe menetel. Ezért 2 fiatal tizedest, Schofieldet és Blake-et bízzák meg a feladattal, hogy a létfontosságú üzenetet eljuttassák a 2. zászlóalj parancsnokának. A 2 férfi haladéktalanul útnak is indul az elhagyatott német frontvonalon keresztül, a lövészárkok labirintusában. Miközben hiteles képet fest az világháborús állapotokról – oszladozó holttestek, állattetemek, szögesdrót, víznyelők, felégett és elpusztított birtok során át vezet az út –, a háború lelki és mentális hatásait zseniális módon demonstrálja a 2 katona karakterén keresztül. A film igazi bravúrja, hogy hatalmas és véres csatajelenetek nélkül, ... több»


 
dailyfilmsan   2020. 03. 02.

Ilyen egy igazi háború

A háborús filmekre legtöbbször a grandiózus harcjelenetek, a töménytelen vér és golyózápor, valamint a sár jellemző. Többnyire próbálnak kiragadni egy nagy összecsapást, és azt ecsetelik. Szerencsére akad néhány remekmű, és ez a film is közéjük tartozik. Nem azzal akar levenni a lábadról, hogy javarészt az arcodba nyomja a repülő végtagokat és a fröcsögő vért, már-már olyan szinten, hogy kapkodnod kell a fejed. Ugyanis a nagy fejetlenségben nem látsz semmit, még a főszereplődet sem. Persze nem mondhatom, hogy erőszakmentes, mert a háború sosem az, így az 1917 című film sem az. Technikailag kiemelkedő és értékes. Egy snittben vezet végig minket a borzalmakon. Végig emberközpontú felvételekkel dolgozik, a katonáink nem terminátorokként masíroznak végig az ellenségen, hanem minden centiméterért megszenvednek. Észrevehető vágás nincs benne. Káprázatos, mindemellett a teljesen elsötétített képkockákon kívül végig a szemünk előtt van a főszereplő. Nincs olyan kockája a filmnek, amikor ne lenne benne a szereplő, még ha csak a kézfejét látjuk, de akkor is látjuk, és ezzel olyan, mintha vele együtt menetelnénk a magányos, de mégis veszélyes úton. Pont emiatt a film apró dolgokkal is úgy kitud ugrasztani a nyugalmi helyzetből, mint a legtöbb horror jumpscare-je. Átélteti a veszélyt, a kilátástalanságot, a lelki és testi megpróbáltatásokat, a nyomást és azt a fáradságot, amit valós... több»

 
indingo   2020. 01. 27.

A történet egyszerű, amivel nincs is baj, de egy-két jelenet kicsit hatás vadász, de hát ezen ne is csodálkozzunk hiszen egy háborús filmnek pont ez a célja; hasson a szemre, a szívre, a lélekre és persze gondolkodtasson el. A képi világ az operatőri munka fantasztikus az, hogy szinte úgy érezzük mi is ott vagyunk. 119 perces film, de egyáltalán nem érezzük hosszúnak, sőt rácsodálkozunk " már vége?"

 
szucszoli   2020. 07. 20.

Mikor véget ért ez a film, azt kérdeztem magamtól: Szükség volt ezt a filmet megrendezni? Mit adott nekem ez a film, amit eddig ne látam volna? Ha leszámítom a háborús filmek jól ismert gesztusait (többek között a golyóálló, mindent túlélő főhőst) akkor leginkább csak a szép tájakat és a lenyűgöző operatőri munkát. Na jó, van egy nagyon jó látásmódja ennek a rendezőnek, de ez ebben a helyzetben valahogy nem elég.... Pedig én abból indultam ki, hogy mekkora erejű alkotásai voltak a rendezőnek az Amerikai Szépség és a Szabadság útjai képében! Aztán persze rögtön Nolan papára gondoltam, aki ugyanígy megrendezett egy Tökéletes Trükk-öt és előtte egy Memento-t, aztán ment lefelé a lejtőn.... De visszatérve a filmre, van két olyan erős pillanata, ami talán megmenthetné ezt a filmet, ha nem maradt volna el mindkét esetben a katarzis, vagy egy másfajta fordulat. Szerintem ti is fogjátok tudni, vagy érezni, hogy ennek mikor kellett volna bekövetkeznie! Inkább nem lövöm le a poént. Talán az menti meg ezt a filmet, a bezárás gombtól, hogy fenn tudja tartani az ember érdeklődését, hogy mi fog ebből kisülni. Én azt gondolom, hogy aki szeret szép képekben és szép (háborús) külsőségekben gyönyörködni, annak biztosan jó kikapcsolódása lesz, de ha tehetitek, jobban jártok a Szürke Senkikkel. És az csak egy 1 órás film! És még magyar is, és még jobb is! Nem is kicsit!

 
ArpiHajdu és Réci   2020. 02. 20.

a nap véleménye

Minden percben háború

Az első világháború, ha összességében nézzük, meglehetősen alulreprezentált a játékfilmes feldolgozások tekintetében. Ennek természetesen megvannak a maga okai, de ha valamit ki lehet emelni ezek közül, az az, hogy a négy évig tartó „a nagy háborúnak” nevezett konfliktusnak több társával ellentétben nem nagyon van romantizálható része (konkrétabban: nehéz ebből a periódusból egy klasszikus jófiúk kontra rosszfiúk narratívát kreálni). Ha csak az európai hadszíntérre koncentrálunk, akkor alig mozgó frontvonalakat láthatunk, ahol a szembenálló katonák lövészárokból lövöldöztek egymásra, s ebből a pozícióból csak néha törtek ki, ám egy-egy előrenyomulás gyakorlatilag egyet jelentett a tömeges emberáldozattal. Ebből a perspektívából nézve azt mondhatjuk, hogy az első világháború egy kevésbé mozgalmas eseménysor (melyet nem kis kihívás izgalmas formában átadni a nézőnek), ugyanakkor egy remek alapot nyújt ahhoz, hogy bemutassa a háborúskodás valódi mivoltának értelmetlenségét. Talán nem is véletlen, hogy a leghíresebb első világháborús filmek (Nyugaton a helyzet változatlan, A dicsőség ösvényei, Fegyverszünet karácsonyra, Johnny háborúba megy) elsősorban morális kérdéseket helyeztek a történetük középpontjába. Ez a motívum – még, ha kisebb mértékben is – jelen van Sam Mendes (látszólag) egysnittes mozijában, ám az összkép a végeredmény tekintetében sokkal inkább egy technikai bravú... több»

 
elekm90   2020. 02. 09.

Jó film volt az 1917, de nekem a képi világ (operatőri munka) és a rendezés sokkal jobban bejött, mint a sztori. A "vágás nélküli" hatás eléri, hogy a néző még jobban bele tudja élni magát, azonban szerintem elég sok a következetlenség a történetben és van egy-két hatásvadász jelenet a filmben. 7/10

George MacKay
Sam Mendes
George MacKay
Dean-Charles Chapman
Benedict Cumberbatch
Mark Strong

A film összbevétele 147 520 864 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 153 401 913 forintot termelt. A hazai mozik összesen 99 097 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

Az 1917 a rendező, Sam Mendes és a legendás Oscar-díjas operatőr, Roger Deakins negyedik közös filmje a Bőrnyakúak, A szabadság útjai és a Skyfall után.

(hp)
 

A rendező, Sam Mendes első alkalommal írt forgatókönyvet a saját filmjéhez.

(hp)
 

Az 1917 a rendező, Sam Mendes második háborús filmje. Az első a 2005-ben bemutatott Bőrnyakúak volt.

(hp)
 

A 2011-es Szabó, suszter, baka, kém után ismét együtt dolgozott Benedict Cumberbatch, Mark Strong és Colin Firth.

(hp)
 

Benedict Cumberbatch és Andrew Scott második alkalommal állt együtt a kamerák elé. A páros korábban a BBC Sherlock című sorozatában játszott, melyben Cumberbatch az ikonikus nyomozót, míg Scott a nemezisét, Moriarty-t alakította.

(hp)
 

Richard Madden és Dean-Charles Chapman második alkalommal dolgozott együtt. Korábban mindketten szerepeltek az HBO nagy sikerű sorozatában, a Trónok harcában.

(hp)
 

A film valós eseményeket dolgoz fel, történetét a rendező, Sam Mendes apai nagyapja, az író, Alfred Mendes elbeszélése ihlette.

(hp)
 

A film egyik főszerepére a Pókember és a Bosszúállók-filmek sztárja, Tom Holland is az esélyesek között szerepelt.

(hp)
 

A film forgatása 2019. április 1-én kezdődött meg és júniusban ért véget. A forgatási helyszínek: Wiltshire, Hankley Common, Govan (Skócia) és a Shepperton Studios.

(hp)
 

Sam Mendes és az operatőr, Roger Deakins a teljes filmet úgy forgatta le, hogy a nézőnek az az érzése legyen, hogy egyetlen vágás sincs benne.

(hp)
 
Sam Mendes háborús anti-imázsvideója egyszerre romantizálja és építi le az első világháború szürrealitás határán mozgó valóságát. több»
 
Mivel tényleg átéljük, milyen lehetett ott lenni, az 1917-tel nem csak a háborús, de a háborúellenes filmeknek is új klasszikusa született. több»
 
1917 kritika több»
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.