2020.06.16 18:08 Artemisia Olvasottság: 116x
9

Lehetetlen küldetés

Andalító hangulatú, mégis erőteljes alkotás, mely mintha egyetlen hosszú jelenetből állna. Ez a látszólag vágás nélküli kivitelezési forma egyrészt fárasztó is lehet, de csak akkor, ha nem figyelünk oda eléggé a részletekre. Mert ha ráérzünk vizuális és lelki-érzelmi komponensű nyelvére, akkor egy mesteri, drámai hangvételű, epikus filmfolyam csordogál le előttük a közel 2 órás játékidő alatt.

A helyszín és idő az I. világháború és az angol frontvonal. A németek visszahúzódtak, és több kilométernyi területet felégettek maguk után. A legideálisabbnak tűnik a helyzet egy végső angol csapásra, és ezzel együtt a háború lezárására. A légi felderítés azonban mást mutat, a németek nagyszabású csapdával készülnek a támadásra, ami ha megtörténik, a 2. zászlóalj egyenesen a vesztébe menetel. Ezért 2 fiatal tizedest, Schofieldet és Blake-et bízzák meg a feladattal, hogy a létfontosságú üzenetet eljuttassák a 2. zászlóalj parancsnokának. A 2 férfi haladéktalanul útnak is indul az elhagyatott német frontvonalon keresztül, a lövészárkok labirintusában.

Lehetetlen küldetés

Miközben hiteles képet fest az világháborús állapotokról – oszladozó holttestek, állattetemek, szögesdrót, víznyelők, felégett és elpusztított birtok során át vezet az út –, a háború lelki és mentális hatásait zseniális módon demonstrálja a 2 katona karakterén keresztül. A film igazi bravúrja, hogy hatalmas és véres csatajelenetek nélkül, mindössze 2 ember megpróbáltatásain és kapcsolatukon keresztül sokkal jobban érzékelteti a háború borzalmait és veszteségeinek fájdalmát. Több mondanivaló és érzelem van ennek a 2 embernek ebben ez egyetlen útjában, és sokkal érzékletesebb, mint bármelyik háborús dokumentumfilm.

81 1917  (2019)

dráma | háborús | kísérleti film

Az első világháborúban harcoló két brit katona életveszélyes megbízatást kap, egy üzenetet kell eljuttatniuk társaiknak, ehhez azonban át kell törniük a német frontvonalat.... több»

9