Francis Ford Coppola elárulta, hogy mintegy 300 alkalommal írta át a Megalopolis forgatókönyvét, mielőtt belevágott volna a projekt megvalósításába, amit végül önerőből finanszírozott!

Az eposz világpremierje májusban lesz a cannes-i filmfesztiválon. A Megalopolisról már megjelent egy első kép, amelyen Adam Driver és Nathalie Emmanuel láthatóak. A film forgatása tavaly fejeződött be, és március 28-án mutatták be először a stúdióvezetők, forgalmazók és vásárlók sztárvendégek előtt a Los Angeles-i Universal CityWalk IMAX moziban.

A sztori

A H.G. Wells "Things to Come" című műve által inspirált Coppola eposz egy New York City-szerű metropoliszban játszódik, amelyet egy katasztrofális pusztítás után ismerünk meg. Driver egy idealista építészt alakít, aki a várost valami nagyobbá akarja újjáépíteni, mint ami volt. Giancarlo Esposito a város korrupt polgármesterét játssza - újabb alkalom, hogy a színész egy remek antihős megformálásával gazdagítsa repertoárját -, aki mindenáron meg akarja tartani a dolgokat úgy, ahogyan voltak. És még egy kis Rómeó és Júlia szálat is kapunk, mivel Emmanuel karaktere, a polgármester lánya természetesen vonzódni kezd az újító építészhez.

A mellékszereplők között olyan nevekkel találkozunk, mint Aubrey Plaza, Shia LaBeouf, Dustin Hoffman, Jon Voight, Laurence Fishburne vagy Talia Shire.

Coppola így mesél a projektről

"Valójában nem 40 évig dolgoztam ezen a forgatókönyvön, ahogyan azt gyakran írják, hanem inkább jegyzeteket és kivágásokat gyűjtöttem egy albumba olyan dolgokról, amelyeket érdekesnek találtam egy jövőbeli forgatókönyvhöz, vagy politikai karikatúrákról vagy különböző történelmi témákról" - mesélte a rendező a Vanity Fairnek a projekt kialakulásáról.

"Végül sok idő után megállapodtam egy római eposz ötletében. [...] igazából csak az elmúlt nagyjából egy tucat évben kezdtem el írni ezt a forgatókönyvet. Továbbá, mivel sokféle témájú és stílusú filmet készítettem már, reméltem, hogy egy későbbi projektet, amikor talán jobban megértem, mi a személyes stílusom".

"Emlékszem, egyszer fogtam 130 üres lapot, és egy címlapon bátran kiírtam: 'Francis Ford Coppola Megalopolis', alatta pedig 'Minden út Rómába vezet'. Úgy tettem, mintha nem lenne teljesen üres, a kezemben mértem, hogy el tudjam képzelni, milyen érzés lesz egy nap, és elhiggyem, hogy egy nap létezhet. Aztán később, amikor már volt egy vázlatom, legalább háromszázszor átírtam, remélve, hogy minden egyes átírás javít rajta, ha csak fél százalékkal is, de jobb lesz."

Az a bizonyos SNL adás, ami erről eszünkbe jut....

Tavaly szeptemberben Coppola részletezte, hogy Róma hogyan inspirálta a Megalopolis-t. Az Instagramon azt írta: "Milyen gyakran gondolok az ókori Rómára? Elég gyakran, mivel a Római Köztársaság szolgált példaként hazám, Amerika és intézményei számára, és ez volt az ihletője a készülő Megalopolis című filmemnek".