A hazai mozik 2001. januárjában mutatták be M. Night Shyamalan kultikus trilógiájának első felvonásának első felvonását, A sebezhetetlent.

A film története szerint Bruce Dunn egyedüliként, ráadásul egy karcolás nélkül túlél egy szörnyű vonatbalesetet. Bruce-nak azonban nem ez az egyetlen ilyen esete, a férfi valójában sosem volt beteg, sosem volt semmilyen egészségügyi problémája. A képregénygyűjtő Elijah Price szerint pedig ez egyáltalán nem véletlen, szerinte ugyanis Bruce valójában szuperképességekkel rendelkezik.

Nincs Shyamalan film fantasztikus és váratlan fordulatok nélkül, A Sebezhetetlen munkálatait pedig nemkülönben izgalmas körülmények között zajlottak, íme néhány érdekesség a produkcióval kapcsolatban:

A Hatodik érzék után a rendezőt a következő Steven Spielbergként emlegették. Nem csoda, hogy a Sebezhetetlen szinte minden anyagi támogatást megkapott, amit csak lehetett. A projekt közel 75 millió dolláros költségvetésből gazdálkodhatott, amely akkoriban csillagászati összegnek számított. Ezzel szemben a további folytatások, az Összetörve 9, az Üveg pedig mindössze 20 millió dollárból készültek el.

A Sebezhetetlen hatalmas sikere már közvetlenül a megjelenése után is borítékolható volt. Még maga Quentin Tarantino is az egyik kedvenceként emelte ki az 1992 és 2009-ben megjelent filmek közül.

És ha már Tarantinonál tartunk. Ritkán esik szó róla, de Shyamalan számára valójában hatalmas inspirációt jelentett a Ponyvaregény A sebezhetetlen forgatókönyvének megírásakor. Egy későbbi interjú során a rendező elárulta, hogy nagyon megragadta őt Samuel L. Jackson és Bruce Willis alakítása.

Shyamalan számára fontos szülővárosa, talán kevésbé meglepő, hogy filmjeit szereti ott forgatni, így a Hatodik érzék és Az esemény mellett A Sebezhetetlen munkálatai is Philadelphiában zajlottak.

Az a jelenet egyébként megvan a filmből, amelyben Bruce Dunn lefülel egy drogdílert a stadionnál? Nos, a díler maga a Shyamalan volt. Ahogy sok más rendező, ő maga is szeret egy-egy kisebb camo erejéig szerepelni a filmjeiben.

Shyamalan egyébként épp a napokban adott hírt arról, hogy befejezte legújabb filmjének, az Old munkálatait. A premier előtt azonban érdemes megnézni korábbi alkotásait. A sebezhetetlenről pedig bővebb információt, még több érdekességet, előzetest és képeket a film adatlapján találtok a Mafabon. Jó filmezést kívánunk!