5 valós dolog, amiből inspirációt merített A Gyűrűk Ura

Meglepő lehet, de az egy gyűrű története, Középfölde világa és a jó gonosz elleni harca nem csak Tolkien fantáziáját dícséri. Az író rengeteget merített a valóságból, történelemből, illetve a Föld népeinek mitológiájából. Sok-sok részlet került egy nagy olvasztótégelybe, és végül együtt hozták létre a fantasy-világot, ami sok rajongó nagy kedvence lett.

Kitalálni egy sztorit csupán egy dolog a sok közül, leülni és megírni az egyik legnehezebb része. Éppen ezért tartozik a világ nagy köszönettel Christopher Tolkiennek, aki testvérével együtt végighallgatta apjuk történeteit a tündékről és sárkányokról, viszont Christopher kérte meg az írót, hogy vesse papírra ezeket a meséket. Nem utolsósorban pedig nagyon következetes volt, és figyelt az apróságokra, ami arra ösztönözte J.R.R. Tolkient, hogy a lehető legrészletesebben dolgozza ki a művét. Elmondása alapján egyszer félbeszakította apját, mert amikor legutóbb mesélt neki, Bilbó ajtaja kék volt. Erre az apa morcosan, morogván felkelt, odasétált az íróasztalához, és feljegyezte ezt az apróságot.

Következzen hát néhány olyan téma, illetve tárgy a könyvekből, amelyek világunkból hozták az ihletet Tolkien számára.

1. Egy elátkozott gyűrű

A történet középpontjában elhelyezkedő ékszerrel kapcsolatban felvetődhet a kérdés, hogy miért éppen gyűrű? Egyes szakértők szerint ez nem véletlen. Létezett egy ősi gyűrű, amelyet 1785-ben fedeztek fel egy földműves földjén. Az arangyűrűn a következő felirat szerepelt: "Senicianus élj jól Istenben". A közelben elhelyezkedő dombon pedig évekkel később találtak egy táblát, amire ráírtak egy átkot: "Azok közül, akik a Senicianus nevet viselik, nem lehetnek egészségesek, amíg vissza nem juttatják a gyűrűt Nodens templomába."

A The Guardian beszámolója szerint az egyik régész, aki az ásatásokon dolgozott, 1929-ben felkeresett egy oxfordi professzort, hogy többet megtudjon a gyűrűn és a táblán szereplő nevekről. Ez a professzor pedig nem volt más, mint J.R.R. Tolkien, aki ilyen módon kapcsolatba kerülhetett az átkozott gyűrű történetével, ami megihlette az egy gyűrűvel kapcsolatban.

Az Independent szerint meglátogatta a kérdéses templomot, és egy évvel később elkezdte írni az eposzát.

2. Odin

Középfölde, illetve Arda történelme gazdag és mély gyökerekkel rendelkezik. Tolkien sokat foglalkozott az északi mondákkal és legendákkal, éppen ezért erősen befolyásolták saját világának megalkotását. Az északi mitológia megragadta a képzelőerejét és ennek egyik legismertebb példája Gandalf karaktere.

Odin volt a skandináv mitológia egyik főistene, aki hatalmas erejű és vad entitás volt, aki a háborúnak, mágiának és holtaknak parancsolt, valamint megteremtette a világot. Soha nem úgy jellemezték, mint páncélos harcost, hanem mint hosszú köntösbe burkolt, széles karimájú kalapot viselő öregembert. Ez elég ismerősen hangzik.

Egyik levelében Tolkien úgy jellemzi Gandalfot, mint a saját "odini vándorát". Egy magasabb szférából származó lény, aki Középföldét járja. Ugyancsak hasonlít az istenséghez abban is, hogy állatok hoztak neki híreket távolt eseményekről.

3. Zsákvég

Zsákvég volt Bilbó és Frodó otthona, de Andrew H. Morton kutató szerint igenis valóságos hely volt. Tolkien nagynénje, Jane Neave egy vidéki házban élt, amit Dormston Manor farmnak hívtak. 1923-ban egy súlyos betegséget követően Tolkien nála lakott, és lenyűgözte a farm történelme, ami egészen az angolszász időkre mutatott vissza.

Egy másik érdekesség, hogy a nagynéni hasonlított a Tukokra is a regényekből, mivel tiszteletben álló tagja volt a falu közösségének, de ezzel együtt titokzatosnak és kívülállónak is tartották.

4. Az első világháború

Tolkien 1916-ban távozott az Egyesült Királyságból, és egy hónappal később az egyik legvéresebb csatában találta magát a Somme folyó mellett. A harcok sűrűjében volt, viszont lövészárok láz miatt távozni kényszerült néhány nappal a háború befejezése előtt.

Maga az író elvetette azt az ötletet, hogy a műve és a háború között bármilyen kapcsolat létezne, viszont a hozzá közel állók erről másképp vélekedtek. Tolkien unokája, Simon elmondása szerint a nagyapja keveset beszélt a háborúról, de amikor újraolvasta a regényt az első világháborút szem előtt a tartva, és az inspiráció egyértelmű volt a számára.

A legszembetűnőbb Mordor és Vasudvard képe, amelyek a sötétséget és a halált hordozzák magukban, ugyanúgy, mint a lövészárkok között húzódó senki földje. Szauron és az orkok egyértelműen az iparosított hadigépezetet reprezentálták, míg Frodó és Samu köteléke azokat mutatta be, akik a közös szolgálat során összekovácsolódtak.

5. Az Abesszíniai birodalom

Tolkien gyakran állította, hogy Középfölde történetei gyakran úgy jutottak el hozzá, hogy már megírták önmagukat, így nehéz inspirációról, ihletről beszélni. Viszont Michael Munling felvetette, hogy Középfölde tájképe leginkább a 3000 éves Abesszíniai birodalomra emlékeztet. A mai Etiópia sokban hasonlított az író világához, és egy 1935-ös olasz inváziónak köszönhetően gyakran szerepelt a hírekben, miközben Tolkien az eposzát írta.

Adott volt egy népcsoport, akik lovasságukról voltak híresek, és egy terület, melyet látszólag legyőzhetetlen ellenség fenyegetett. Lehetséges, hogy Roha valóságban is létező városa ihlette Rohant és Gondar pedig Gondort?

Muhling szerint ez nem minden. Érdekes az is, hogy minden, az Abesszíniai birodalomra visszavezethető utalás teljes egészében hiányzott a Hobbitból, ami még azelőtt íródott, hogy a konfliktus az olaszokkal elkezdődött volna.