Minden idők talán legsikeresebb Disney-meséje volt az 1994-es Az oroszlánkirály. Generációk nőttek fel Simba történetén, amelyből néhány éve „élőszereplős” változat is készült. De mint sok más filmben, itt is akad néhány logikai baki vagy legalábbis olyan részlet, amin el lehet rágódni kicsit. Persze tudjuk, hogy ezekre mind lehet legyinteni, hogy a történetvezetés miatt vannak úgy ahogy, és ne piszkáljuk már a kedvenc meséteket. Éppen ezért az alábbi nyolckérdéseket sem kell komolyan venni, de egy percet lehet azért rajtuk agyalni.

1. Miért csak bizonyos állatok tudnak beszélni? Ez nem csak Az oroszlánkirályra érvényes, hanem általában a legtöbb Disney-mesére. Az állatok egy része beszél, egy másik viszont nem képes erre. Hogy is van ez?

2. Zazu miért nem leplezte le rögtön Zordont? Amikor Mufasa Simba segítségére siet, Zazu is elindul, de őt Zordon lecsapja. Ha ebből sem jött le Zazunak, hogy mik Zordon hátsó szándékai, akkor semmiből. Mégsem jelzett semmit a többi oroszlánnak.

3. Miért nem ölte meg Zordon Simbát is? Miután végzett Mufasát, elkergette Simbát abban a reményben, hogy sosem hall felőle többet. De miért nem végzett vele ott rögtön? Nem volt szíve? Nem úgy tűnt, mintha az ilyesmi gondot okozott volna neki.

4. Hogy élhetett túl Simba csupán rovarokon? Az oroszlán húsevő ragadozó, amelynek nem kevés mennyiségű húsra van szüksége az életben maradáshoz. Márpedig Simba úgy nőtt fel, hogy csak rovarokat és férgeket evett. Hogy maradhatott életben?

5. Miért csak évekkel később jelent meg Mufasa szelleme Simba előtt? Oké, erre tényleg rá lehet sütni, hogy a narratíva miatt vagy épp azért, mert valójában az egész csak Simba fejében létezik. De ha mégsem, akkor Mufasa miért nem jelent meg előtte rögtön a halála után, hogy jelezze neki, készüljön fel a királlyá válásra?

6. Sok éves éhínség után hogyhogy nem falták fel az oroszlánok Pumbát? Azt gondolhatnánk, hogy a ragadozó oroszlánok annyi éhezéssel töltött év után minden lehetőséget megragadnának egy jó lakomára. Pláne, ha a vacsi házhoz jön, mint a filmben. Oké, erre azért tényleg rá lehet sütni, hogy egy meséről beszélünk, elég morbid befejezés lett volna, ha megeszik…

7. Az időjárás tényleg az oroszlánok hangulatától függ? Amikor Mufasa volt a király, sütött a nap és bőség volt. Amikor Zordon, végig sötét volt és komor az idő. Amikor a végső csatára került sor, még egy durva vihar is kitört, majd Simba győzelmével hirtelen újra kisütött a nap. Tudjuk, ez is csak a hangulat fokozásának egyik alkotói eszköze, de ettől még fura.

8. Milyen fajhoz is tartozik Rafiki? Erre a jellegzetes kék és vörös foltos pofája miatt nem nehéz rávágni, hogy a pávián közeli rokonához, a mandrillokhoz tartozik. Csakhogy ezzel van egy kis bibi. A mandrillok farka egészen rövid, míg Rafikié kimondottan hosszú. Ez is csak egy apró hiba, amit valószínűleg csak a primatológusok szúrtak ki.

animáció | családi | dráma | kaland | musical

Nagy az öröm a dzsungel állatainak körében, ugyanis megszületett Mufasa trónörököse, Simba. Nem mindenki néz azonban jó szemmel a fiatal oroszlánra, köztük Simba nagybátyja,... több»