Előfordul néha, hogy egy film legyen bármennyire is eredeti és értékes, egyszerűen nem kap kellő felhajtást, és így az emberek zöme még csak a létezéséről sem tud. Így az anyagi bukása garantált, holott sokkal többre lenne érdemes. Pontosan ilyen filmnek tartják a kritikusok a 2022-es év egyik gyöngyszemét, a francia-belga-litván koprodukcióban készült Vespert.

A film egy fájdalmasan reálisnak tűnő világot tár elénk, ahol az ökológiai katasztrófák egymást követték és vírusok és más organizmusok formájában szinte a Föld teljes élővilága elpusztult: emberek, állatok és növények egyaránt. A kevés túlélők tehetősebb fele hatalmas fellegvárakban él, mindenki másnak a pusztaságban kell küzdenie a túlélésért.

A sztori középpontjában egy alig tizenkét éves kislány, Vesper áll, aki a teljesen lebénult apjával él együtt a pusztaságban. Egy nap az otthonuk közelében lezuhan egy fellegvár hajója és abból kimenekítenek egy másik lányt, Camelliát. Ő megkéri Vespert, hogy keresse meg a hajó másik utasát, Eliast, cserébe őt és az apját is magukkal viszik a fellegvárba.

A film 5 millió dollárból készült el, de a mozikban a globális összbevétel alig haladta meg az 1,6 millió dollárt. Vagyis anyagilag tényleg abszolút bukta a film. Csak épp a kritikusok imádják. Elég ránézni a Rotten Tomatoes oldalára, ahol a kritikusoktól 90 százalékot kapott.

A legtöbben az eredetiségét emelik ki, amit a sci-fi, fantasy és horror műfajok legnagyobb egyéniségeihez hasonlítottak, mint Cronenberg, Henson vagy Miyazaki. Ugyanakkor a nézői értékelések már egy picit szigorúbbak: tőlük csak 61 százalékot kapott a film. Itt, a Mafabon 73 százalékos tetszési indexet tud felmutatni.

A Vesper egyelőre nem érhető el egyik nagy streaming szolgáltató kínálatában sem. De valószínűleg ez már csak idő kérdése és akkor új esélyt kap, hogy nagyobb tömegekhez is eljusson.

67 Vesper  (2022)

dráma | kaland | sci-fi

A Föld ökoszisztémájának összeomlása után Vesper, a 13 éves lány, aki lebénult apjával küzd a túlélésért, találkozik egy titokzatos nővel, aki arra kényszeríti Vespert,... több»