Ha Hannibal Lecter karaktere kerül szóba egy baráti beszélgetésen, automatikusan mindenkinek Anthony Hopkins díjnyertes alakításai jutnak eszébe. Bár az utóbbi időben már másra osztják a kegyetlen sorozatgyilkos karakterét, az örökre összeforrt a színésszel. Pedig volt idő, amikor valaki mást akartak A bárányok hallgatnak főszerepére. Méghozzá Sean Conneryt.

A film forgatásának előkészületei során a rendező Jonathan Demme több színészben is gondolkozott. Az egyik elsőszámú jelöltje Dr. Hannibal Lecter szerepére, Sean Connery volt. Meg is keresték a már akkor is legendásnak számító színészt, aki el is olvasta a forgatókönyvet. Ám nem sokkal később visszautasította felkérést. Mint kiderült, Sean Connery egyszerűen túl gusztustalannak tartotta a karaktert, így nem vállalt a szerepet.

De még ekkor sem Anthony Hopkins neve volt a következő a sorban. Felmerült ugyanis Robert De Niro, Dustin Hoffman, Derek Jacobi és John Lithgow neve is, mint lehetséges jelöltek. Ám végül a rendező mégis Anthony Hopkins mellett döntött.

A színész később egy interjúban fel is elevenítette, hogy miért. Amikor a szerepről beszélgettek a rendezővel, az elárulta neki, hogy valójában Az elefántemberben nyújtott alakításával győzte meg őt. Ekkor Anthony Hopkins rákérdezett, hogy miért, mire azt a választ kapta, hogy a rendező szerint az általa alakított Dr. Treves egy jó ember. És, hogy szerinte valójában Dr. Hannibal Lecter is egy jó ember, egy briliáns elme, aki ugyanakkor egy őrült agyba van bezárva.

Anthony Hopkins azt is elárulta, hogy mikor először elolvasta a forgatókönyvet, azonnal látta a karakterben rejlő hatalmas lehetőségeket. Így nem is volt kérdés, hogy elvállalja-e. A többi pedig már történelem.