A függetlenség napja a ’90-es évek egyik legsikeresebb sci-fi akciófilmje volt. Sikerét nem csak a remek szereposztásnak, de az akkor korszakalkotónak számító látványnak is köszönhette. A sztori ugyan nem volt túl mélyen szántó, de épp annyit tudott hozzátenni a film összértékéhez, amennyit kellett neki. Még úgy is, hogy azért voltak benne kisebb-nagyobb logikai bakik.

Az egyik ilyen évtizedek óta témát szolgáltat a rajongóknak. Pedig egy olyan részletről van szó, amely a film fináléját alapozta meg, illetve gyakorlatilag erre épült az idegen civilizáció legyőzése és az emberiség megmentése is. Mégis, ez az apróság nem teljesen állt össze a moziváltozatban, méghozzá azért, mert jelenet kimaradt, ami a helyére tette volna a dolgokat.

Mint ismert, a Jeff Goldblum által alakított David Levinson felfedezett egy kódot, amit az idegenek az emberiség által használt műholdhálózaton keresztül továbbítottak. Ezt a kódot megfejtve rájött, hogy bizony nem baráti látogatásról, hanem egy invázió kezdetéről van szó, mivel a jel egy visszaszámlálást rejtett. Miután ezt közölte az amerikai elnökkel, felgyorsultak az események, ő pedig az ellenállás központi figurájává lépett elő.

A földönkívüliek támadását is végül az ő segítségével sikerült visszaverni és átmeneti győzelmet aratni az első inváziós sereg felett. A film végén ugyanis David és Steven Hiller (Will Smith) egy lezuhant ufóval kirepültek a világűrbe, ott bedokkoltak az idegen inváziós sereg anyahajójára, majd egy számítógépes vírussal megfertőzték annak központi rendszerét, ezzel megbénítva a teljes inváziós sereg védelmét.

Igen ám, csakhogy hogyan lehetett képes David egy egyszerű Mac laptoppal csatlakozni az idegenek rendszerére és még egy vírust is feltölteni rá – észrevétlenül? A választ a film egyik törölt jelenete rejti, amely csak a film rendezői változatában kapott helyet.

Ebben azt láthatjuk, amint David az 51-es körzetben a lezuhant ufóban dolgozik. Itt fejti meg a korábban talált és visszafejtett idegen kód és az ufó technológiája segítségével, hogy a földönkívüliek is egy bináris rendszert használnak. Ebből pedig már tovább tudott lépni oda, hogy megírjon egy vírust, ami ezen a programozási nyelven működik.

akció | kaland | katasztrófafilm | sci-fi

Az emberek épp a Függetlenség napját ünnepelnék, amikor hatalmas túlerővel rendelkező idegenek jelennek meg az égen, és arra készülnek, hogy elpusztítsák a Földet. A... több»