A gyűrűk ura trilógia egyik legemlékezetesebb jelenete volt a mindent eldöntő ütközet Minas Tirith-nél. Ennek is volt egy bizonyos részlete, ami rajongók millióinak égett be egy életre az emlékezetébe. Az, amikor Rohan lovasai megérkeznek és elsöprő rohamot indítanak Mordor seregei ellen. Igen ám, csakhogy Rohan lovasaira nem az orkok vagy a harci olifántok jelentették a legnagyobb veszélyt. Hanem a nyulak.

Természetesen ezúttal nem J.R.R. Tolkien mesterművének történetéről van szó, hanem Peter Jackson filmadaptációjának forgatásáról. Vagyis a nyulak nem szó szerint Rohan lovasaira jelentettek veszélyt, hanem az őket alakító statisztákra és lovaikra.

A 2003-ban megjelent A Gyűrűk Ura: A király visszatért természetesen az első két filmhez hasonlóan Új-Zélandon forgatták, annak is egy déli szigetén. A rendező a film audiokommentárjában mesélt a forgatás egyik elsőre jelentéktelennek tűnő, de valójában számukra rengeteg fejtörést okozó nehézségéről.

Ugyanis a szigeten, ahol dolgoztak, valósággal nyüzsögtek az üregi nyulak. És ezek az egyébként cuki állatok nevükhöz méltón üregekben éltek, méghozzá épp ott, ahol az ominózus lovas rohamot fel kívánták venni. Ez viszont nagyon komoly balesetveszélyt rejtett magában.

A rohamot nagyjából 250 statisztával és lóval vették fel, majd ezt sokszorozták meg digitálisan, hogy végül 6000 lovas vágtasson az orkok felé üvöltve. Viszont az a 250 statiszta és ló valódi veszélynek volt kitéve, ugyanis a forgatáson valóban vágtázniuk kellett. A terep azonban rengeteg nyúlüreget rejtett, amiket alig lehetett kiszúrni a fűben. Ha egy ló vágtázás közben belelépett volna egy ilyen üregbe, nem csak az állat és lovasa szenvedett volna jó eséllyel akár végzetes balesetett, de akár komoly láncreakciót is kiválthatott volna.

Ezt a kockázatot nem vállalhatták, ezért a stáb a felvételek megkezdése előtt szisztematikusan végigment a kijelölt terepen és betömött minden üreget és lyukat. Végül sikerrel jártak, a forgatás pedig gond nélkül folytatódhatott. A nyulak pedig végül visszakaphatták nyugalmas élőhelyüket, miután a stáb levonult a színről.

Ha még jobban elmerülnél a film kulisszák mögötti világában, lapozd át a galériánkat is!