A Gyűrűk Ura: Az epikus összecsapás, amit sosem fogsz látni

Az eredeti Gyűrűk ura trilógiának volt egy alternatív befejezése. Peter Jackson elmondása alapján A Gyűrűk Ura: A király visszatérben egy összecsapást terveztek Aragorn és Sauron között.

A film végén járunk: Frodó és Samu a Végzet hegyére igyekeznek, hogy megsemmisítsék az egy gyűrűt, Aragorn és hadserege pedig Mordor kapuja előtt áll és a csatára készülődik Szauron hordái ellen.

A sötét urat A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége című részben láthattuk materializálódni, amikor Isildurral küzd – ez volt egyben az utolsó megjelenése. Azóta egy nagy vörös szem formáját öltötte magára, amivel Középföldét pásztázza. A király visszatér audiókommentárjában elhangzik, hogy a forgatás egy pontján bizony nagyon is lehetséges volt egy összecsapás Szauron és Aragorn között:

„A jelenet sok elem ötvözése lett volna. Az eredeti ötlet alapján Szauron előjött volna, hogy szembeszálljon Aragornnal, aki a szem felé tart – viszont Viggo Mortensen valójában Szauron felé tartott volna. Egy látomás felé, amiről kiderül, hogy valójában Szauron.“ - mesélte a rendező.
Philippa Boyens forgatókönyvíró és producer szerint a sötét úr egyáltalán nem hasonlított volna eredeti alakjára a filmekből:

„Elképzeltük Aragorn és Szauron összecsapását, mivel azonban az utóbbi csak egy szem volt, illúzióként jelent volna meg. Viszont nem egy négy méteres harcost képzeltünk oda, hanem egy gyönyörű embert – Annatart, mivel ezt a nevet adta magának, amikor a tündékkel harcolt.“ - nyilatkozta.
Végül Tolkien eredeti műve előtt tisztelegve nem használták fel a jelenetet, mivel ilyen harc nincs a könyvekben. Azonban részben látható a film végső változatában. Aragorn egy hegyi trollal küzd a csatában, akit tulajdonképpen Szauron helyére tettek.