1969-ben Henry Beard és Douglas Kenney jóvoltából megjelent a Gyűrűkúra – eredeti címén Bored of the rings – című könyv.

Egy küldetés, egy háború és egy gyűrű. Egy kisember szőrös lábakkal és Gründolf, a mágus megmentik Alsó-Középföldét a gonosz Szauróntól, Hordor urától. Felbukkan Baromúr is, a szteppcipős férfi és sok más, kissé elferdített karakter is. Ismerős történet? Meglehet, hiszen A Gyűrűk Ura hírhedt paródiájáról van szó.

Megjelenését követően gyorsan kultusza lett a könyvnek. A borítóját a Muppetsek tervezője, Michael K. Fritz készítette. Több, mint négy évtizeden keresztül nyomtatták és több, mint egy tucat nyelvre lefordították.

Ennek talán egyik oka, hogy a fantasy-rajongóknak és gyűlölőknek is szórakoztató. Több kritikus is elismerte a művet, mondván, hogy a parodisták jobb munkát végeztek, mint azt gondolták volna. Inspiráló történetet kerekítettek, ami sok írót megihletett, többek között a Saturday Night Live íróit is.

Magyar nyelven először a Valhalla kiadásában jelent meg 1991-ben, Gyűrűkúra címen, majd 2001-ben és 2003-ban a Szukits kiadó jóvoltából.

Kíváncsi vagy néhány ritkán látott fotóra A Gyűrűk Ura forgatásáról? Akkor lapozd át a galériánkat!

akció | dráma | fantasy | kaland | road movie

Zsákos Bilbó, az öreg hobbit, Frodónak adja rég őrzött gyűrűjét. Az ékszerről azonban kiderül, hogy az az Egy Gyűrű, mely valaha a sötét nagyúré, Szauroné volt, aki... több»