Az eredeti Star Wars trilógia még ma is számos kérdést vet fel, amelyek egy részére az utóbbi években bemutatott harmadik trilógia sem adott választ. Emellett akadnak olyan kivágott jelenetek is, amelyek akár teljesen meg is változtathatták volna a cselekmény alakulását. Az egyik ilyen A Jedi visszatérben volt, és jó eséllyel alaposan összekuszálta volna a dolgokat Luke Skywalker és Darth Vader között.

Az ominózus jelenetet azért vágták ki, hogy faragjanak a film idejéből, illetve gördülékenyebbé tegyék a cselekmény folyását. Azt már sosem tudjuk meg, hogy ha mégis bent hagyják, akkor annak milyen hatása lett volna a franchise későbbi alakulására.

A jelenetben először Darth Vadert láthatjuk, amint egy tiszttel beszél. Arra figyelmezteti, hogy az eddigi kudarcaik miatt szembe kell majd nézniük a császár haragjával, aki már úton van, hogy találkozzanak. Ezt követően Darth Vader visszavonul a privát szobájába, ahol megpróbál kapcsolatba lépni Luke-kal az erőn keresztül. Ha ezt benne hagyták volna, akkor a nézők bő egy órával korábban szembesültek volna a kettejük közötti erő-kapcsolatról.

A folytatásban Luke-ot láthatjuk, amint a Tatooine egyik barlangjában ül és az új fénykardján dolgozik. Ez lett volna az első jelenet, amiben láthatják a nézők, hogyan készül egy fénykard. Luke nem válaszol apja hívó szavára, ehelyett R2-D2 előtt kipróbálja az új kardot. Ezután megérinti azt a helyet R2-D2-n, ahová később a kardot rejteni fogja a Han Solo megmentésére irányuló akcióban. A háttérben, a barlang bejárata előtt a mit sem sejtő C-3PO is látható, később pedig a Millenium Falcon és egy X-Wing is felbukkan. Ezek arra utalnak, hogy a Han Solo megmentésére szőtt tervük jóval korábban megszületett és aprólékosan ki lett dolgozva.