A magyar filmipar szárnyalásáról cikkezik a Variety

Bár az utóbbi két évben a koronavírus-járvány alaposan megtépázta a filmipart, ennek ellenére úgy tűnik, hogy a magyarországi filmgyártás nagyon is szárnyal.

Minderről a Variety magazin számolt be a napokban a Dűne kapcsán. Denis Villeneuve rendezése hat Oscar-díjat zsebelt be az idén. A Legendary és a Warner Bros. égisze alatt készült produkciót Magyarországon forgatták, a film sikere pedig az egyik legjobb példaként hozható fel a magyarországi filmipar fellendülésére. Az sem mellékes, hogy a legjobb production design kategóriában történetesen Sipos Zsuzsanna nyerte el a szobrot a Dűne berendezéséért.

"A kihívások és az elhúzódó bizonytalanság ellenére a magyar ipar magasan szárnyal. A Legendary és a Warner Bros. Magyarországon forgatott Dűne című filmje, amely a vasárnap esti ceremónián hat Oscar-díjat nyert, csak a legújabb bizonyítéka annak, hogy a biznisz egyre jobban virágzik" - olvasható a cikkben.

A Variety cikkében az is említésre került, hogy a tavalyi évben a Magyarországon történt gyártási költségek elérték a 650 millió dollárt, amely 30 százalékkal magasabb a 2019-es évhez képest, így Magyarország az elmúlt években Európa második legnagyobb filmgyártói központjává vált az Egyesült Királyság után.

Ez annak is köszönhető, hogy Magyarországon a gyártási költségek akár 30-35 százalékkal alacsonyabbak, mint a már említett Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. Kemény Ildikó, a Pioneer Stillking Films ügyvezető igazgatója elmondta, hogy naponta érkeznek hozzájuk megkeresések producerek részéről, akik stúdiót vagy stábot szeretnének bérelni.

"Az emelkedő energiaköltségek és a koronavírus világjárvány okozta elhúzódó, az ellátási láncot érintő zavarok ellenére az iparág nem maradt ki semmiből. Budapesten nagy a nyüzsgés" - írja a Variety munkatársa.

A cikk szerzője ugyanakkor felveti azt a kérdést, hogy a magyarországi filmgyártás vajon a saját sikerének az áldozatává válhat-e? Könnyen lehet ugyanis, hogy a megnövekedett kereslettel szemben a filmipar nem tud megfelelő kapacitást biztosítani.