A maszk: A film, ami horrornak indult, de jött Jim Carrey

Mindenki kedves kilencvenes évekbeli szuperhős fantasy vígjátéka nem csak a nézők, de a színészek számára is komoly fordulópontot jelentett. A maszk 351 millió dolláros összbevételének köszönhetően (miközben a büdzsé csak 23 millió volt) Jim Carrey a kritikai bukást jelentő Ace Ventura után ismét a csúcsra jutott, míg az elsőfilmes Cameron Diaz emlékezetes belépőt nyújtott, hogy Hollywood felkarolja. Bár ma mindenki vígjátékként tekint a kultikus filmre, a produkció nagyon másként indult, csak Carrey-nek köszönhetjük, hogy nem egy Rémálom az Elm utcában-szerű produkciót kaptunk. Kult rovatunk új cikkében most ennek járunk utána.

1994-ben a világ megőrült Az oroszlánkirályért, mely gyakorlatilag egyedüliként árnyékolta be A maszk parádés sikereit. Azt azonban talán csak kevesen tudják, hogy az eredeti Maszk képregény sokkal sötétebb, mint a mozikba került film, és az alkotók eredetileg nem is vígjátékot akartak forgatni.

A Dark Horse Comics istállójába tartozó karakter a képregényekben egy kimondottan erőszakos jellemű és veszélyes antihős, a filmváltozat pedig valójában a Rémálom az Elm utcában franchise sikerét szerette volna megismételni. Bár ez végülis sikerült, azonban a tervezetthez képest nagyon máshogy. Eleve nem volt könnyű feladat a horror és a vígjáték elemeit összefésülni, de azzal, hogy végül Jim Carrey elhappolta a szerepet a többi esélyes, Martin Short, Steve Martin, Matthew Broderick és Rick Moranis elől, egyértelművé vált, hogy az adaptációnak a humor felé kell fordulnia.

Cameron Diaz, akinek ez a film jelentette a belépőt Hollywoodba, és akinek tizenkét meghallhatáson kellett részt vennie (az utolsón épp egy héttel a forgatás előtt), hogy végül megkapja a szerepet, így is elég félelmetesnek találta Jim Carrey-t, miután a színész levette a maszkot. "A maksz felvétele és levétele ijesztő volt. Az arca csupa ragasztó és szivacs volt" - emlékezett vissza a színésznő Ellen DeGeneres műsorában.

Bár sosem tudhatjuk meg, milyen lett volna a 'sötétebb' Maszk, Jim Carrey-nek mindenesetre ezzel a filmmel sikerült elhallgattatnia a kritikusokat, akik az Ace Ventura után nem voltak kegyesek vele, és akik a képregény adaptációban nyújtott alakítása után ismét elismerően írtak a gumiarcú színészről.

85 A maszk  (1994)

fantasy | krimi | vígjáték

Stanley Ipkiss (Jim Carrey) nem a legszerencsésebb figura, sőt. Az ügyetlen és esendő banki alkalmazott szürke és eseménytelen életet él, amit kutyájával, Milow-val oszt meg. Egy... több»