Julian Sands, brit színész, akinek halálát a múlt héten erősítették meg, miután eltűnt egy hegyi túra során, egy korábbi interjúban a "veszélyes" hegymászásról beszélt. Sands eltűnését a dél-kaliforniai Baldy-hegy közelében jelentették be január 13-án. A férfi 65 éves volt.

A színész a hóval borított Baldy Bowl területén túrázott, Los Angelestől mintegy 45 mérföldre keletre. Tapasztalt hegymászó volt, de a hegyekben a körülmények alattomosak voltak, és lavinákkal is számolni kellett.

A Radio Time-nak adott utolsó interjújában - mely a magazin legfrissebb számában olvasható - Sands a hegymászást "vigaszként és egyfajta egzisztencialista önmegtagadásként, ugyanakkor önmegerősítésként" jellemezte, hozzátéve, hogy "ha az ember képes megbirkózni a veszélyes hegyekkel, akkor bizonyára meg tud birkózni a színészi élettel is - a kettő jól kiegészíti egymást."

"A haverok, akikkel együtt szoktam mászni, már nem járnak a hegyekbe, részben azért, mert úgy találják, hogy az éghajlatváltozással a sziklafalak sokkal instabilabbá váltak, részben pedig a koruk miatt" - mondta Sands az interjú során - "Ha nincs meg benned a vágy egy útvonal megmászására, ha nem vagy abszolút elkötelezett, akkor sokkal veszélyesebbé válik, és sokkal lehangolóbb élményt jelent."

Sands azt is mondta az interjúban: "Ha tudod, hogy olyan helyen vagy, ahol sok ember vesztette életét, legyen szó az Eigerről vagy az Andokról, akkor kísérteties dolgokkal találkozhatsz, mint például emberi maradványok. Ez pedig nagyon borzongató lehet."

"Mindez nem feltétlenül természetfeletti, sőt talán túlságosan is természetes. Én hipernaturálisnak nevezném. A nagy természet jelenlétében vagy, és a nagy természet minden erejével megmutatja magát. Ez át tud vinni minket a túlérzékenység küszöbén a természeti erők birodalmába." - beszélt szenvedélyéről a színész.