76 Aladdin  (2019)

Tegnaptól végre a hazai mozikban Guy Ritchie legújabb filmje. A friss premier kapcsán cikkünkben 10 izgalmas tényt gyűjtöttünk össze a filmmel kapcsolatban.

Már a mozikban a nyár egyik legjobban várt filmje, az Aladdin, mely jó eséllyel itthon is nézők tízezreit vonzza majd a vetítőtermekbe.

Izgalmas történet főhőse egy megnyerő utcai suhanc, Aladdin és a bátor és szabad akaratú Jázmin hercegnő, akik közös jövőjének kulcsa egy Dzsinn lehet. A Disney 1992-es animációs klasszikusa alapján készült filmben Guy Ritchie rendező a rá jellemző szélsebes, sajátos látványú akcióval tölti meg Agrabah kitalált városát.

Az Aladdin főbb szerepeiben olyan színészeket láthatunk, mint Will Smith, Alan Tudyk, Naomi Scott, Kamil Lemieszewski, Navid Negahban, Numan Acar és Will Blagrove.

Íme tehát 10 izgalmas tény a premierfilmről, amit valószínűleg nem tudtál:

  • Sir Patrick Stewart nagyon szerette volna eljátszani Jafar szerepét, és ennek többször nyíltan is hangot adott. A színész annak idején visszautasította Aladdin szinkronszerepét az 1992-es animációs filmben, amit állítása szerint azóta is bán.
  • Aladdin szerepére Dev Patel, Avan Jogia és Riz Ahmed is esélyes volt.
  • Az elmúlt évek botrányai után az alkotók úgy döntöttek, hogy közel-keleti (származású) színészek főszereplésével készítik el a filmet. Az Aladdint alakító Mena Massoud például kanadai-egyiptomi színész, a Jasmine-t megformáló Naomi Scott indiai gyökerekkel rendelkezik, míg Marwan Kenzari ereiben, akit Jafar szerepében láthatunk, holland és tunéziai vér csörgedezik.
  • A film egyik főszereplője, az Aladdint alakító Mena Massoud 1992-ben született, abban az évben, amikor az eredeti Aladdin animációs film a mozikba került.
  • Will Smith-nek előbb Holt Farrier szerepét kínálták fel a szintén a Disney égisze alatt 2019-ben bemutatott Dumbóban, azonban a színész végül Dzsinn szerepe mellett döntött.
  • Az Aladdin a Disney 1992-es azonos című animációs meséjének élőszereplős adaptációja.
  • Az Aladdin forgatása 2017. szeptember 5-án kezdődött meg az angliai Longcross Studios falai között, és 2018. január 24-én véget. A film egyes jeleneteit Jordániában, a Wadi Rum sivatagban vették fel.
  • A Dinsey a 61. Grammy díjátadó ünnepség kapcsán rukkolt elő a film első teljes előzetesével, mely elég negatív visszhangot kapott a gyenge látvány miatt. A közösségi médiában a legtöbben a Will Smith-féle Dzsinn csúnya CGI-át nehezményezték, a második trailer fogadtatása azonban már sokkal jobb volt, miután a Disney láthatóan sok energiát fektetett a kifogásolt részekre.
  • A mozis bemutató után az Aladdin kizárólag a Disney új streaming szolgáltatásában, a Disney+-on lesz elérhető.
  • Az előzetes becslések alapján az Aladdin 70-90 millió dolláros premierhétvégére számíthat Észak-Amerikában.

Hazai premierdátum: 2019.05.23.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni: