'Alig várom, hogy letartóztassanak': J.K. Rowling a transzneműeken gúnyolódott Skócia új, gyűlölet-bűncselekményeket illető törvényével kapcsolatbanA kép forrása: Warner Bros. Pictures

J. K. Rowling áprilisi elsején különböző bűnözőket, egy modellt, egy tévés műsorvezetőt és másokat - akik mind transz nőként azonosítják magukat - nőként jellemzett, mielőtt azt írta: "Csak vicceltem."

"Nyilvánvaló, hogy a fenti tweetekben említett emberek egyáltalán nem nők, hanem férfiak, mindegyikük". - folytatta a poszt szövegében Rowling.

Az írónőt többször is transzfóbnak minősítették már, amikor az ellen tiltakozott, hogy a transznemű emberek a számukra megfelelő névmást használhassák [angolban az egyes szám harmadik személyű névmás nem a magyar semleges "ő", ami egyaránt utalhat hímnemű vagy nőnemű alanyra, hanem a "she/he/they, them" hármasra oszlik, megkülönböztetve nyelvtanilag is a személyt, akire utalnak vele].

Rowling most az új gyűlölet-bűncselekménytörvény kapcsán posztolt gondolatairól azt írta, hogy ha április elsejei bejegyzései az új törvény értelmében bűncselekménynek minősülnek: "alig várom, hogy letartóztassanak, amikor visszatérek a skót felvilágosodás szülőföldjére".

"Az új jogszabály széles utat nyit az aktivisták számára, akik el akarják hallgattatni azokat, akik a nők és lányok számára fenntartott egynemű terek megszüntetésének veszélyeiről beszélnek, a bűnügyi adatok értelmetlenségéről, ha a férfiak által elkövetett erőszakos és szexuális támadásokat női bűncselekményként rögzítik, arról a groteszk igazságtalanságról, hogy férfiak versenyezhetnek a női sportokban, arról az igazságtalanságról, hogy a női állásokat, kitüntetéseket és lehetőségeket transznemű férfiak veszik el, valamint a biológiai nem valóságáról és megváltoztathatatlanságáról". - írta Rowling.

Azok között, akiket az írónő nőként sorolt fel posztjában, olyan elítélt szexuális bűnözők is szerepeltek, mint Isla Bryson és Katie Dolatowski (Rowling: "bájos skót lány"-nak és "törékeny virág"-nak nevezte őket); "skót nő és hentes" Amy George; Giulia Valentino atléta; Mridul Wadhwa, egy skót nemi erőszakkal foglalkozó krízisközpont vezetője; Munroe Bergdorf, egy gyermekjótékonysági szervezet nyilvános kampánytevője; Katie Neeves, az UN Women brit küldöttje; és India Willoughby televíziós műsorvezető.

Skócia első minisztere, Humza Yousaf azt mondta az új törvényről, hogy a "gyűlölet növekvő áradatát" hivatott megfékezni.

Az új skóciai gyűlölet-bűncselekményekről és közrendről szóló törvény támogatói szerint az intézkedés nagyobb védelmet nyújt a "gyűlöletkeltésre irányuló", úgy mint: kor, fogyatékosság, vallás, szexuális irányultság és transznemű identitást gúnyoló, fenyegető vagy sértő magatartás ellen.