Mielőtt magára öltötte volna a Denevérember jelmezét, sokan úgy vélték, Christian Bale karriergyilkosságot követ el azzal, hogy elvállalja Patrick Bateman szerepét Bret Easton Ellis azonos című regényének adaptációjában. A 2000-ben bemutatott Amerikai pszichó végül a sztár, ha nem is a legsikeresebb, de az egyik legemlékezetesebb filmje lett, mely joggal tette szert kult státuszra az elmúlt közel két évtizedben. De hogy jön ide Tom Cruise üres tekintete? Kult rovatunk új cikkében erre is választ adunk.

"Miután felajánlottam Bale-nek a szerepet, a színész azt mondta, hogy az üzenetrögzítője tele volt olyan üzenetekkel, melyek szerint karriergyilkosságot követ el azzal, ha elvállalja a filmet." - mondta a film rendezője, Mary HarronThe Guardiannek adott interjújában. Arról nem is beszélve, hogy a stúdió egy sokkal nagyobb nevet szeretett volna a címszerepre: "Gyakorlatilag bárkire lecserélték volna Christiant" - folytatta. (Tartsuk észben, öt évvel vagyunk a Batman - Kezdődik! előtt.)

Olyannyira, hogy a Lionsgate producerei a rendező megkerülésével Leonardo DiCapriónak is felajánlották a szerepet, aki a Titanic után egy csapásra hatalmas világsztár lett. Harron azonban hevesen tiltakozott a dolog ellen. "Volt valami nagyon kisfiús benne, nem lett volna hiteles egy ilyen Wall Street-i karakter szerepében. Nem akartam egy olyan színésszel együtt dolgozni, akinek 13 évesekből áll a rajongótábora."

Bár ennek ellenére úgy tűnt, mégis DiCapriónál landol a szerep, Bale nem hagyta abba a felkészülést, továbbra is eltökélten edzett, hogy tökéletesítse a fizikumát. A testedzés azonban csak egy dolog, azonban az inspiráció az általa alakított karakterhez egészen máshonnan jött. 

Harron a szóban forgó interjúban ugyanis elmondta, hogy a színész látta David Letterman beszélgetését Tom Cruise-zal, ami erős benyomást tett rá. Hogy miért? Cruise "intenzív barátságossága a teljesen üres tekintetével" nem is lehetett volna jobb inspiráció Bale számára, hogy megformálja a Wall Street-i bankár és sorozatgyilkos szerepét.

A produkció számos nehézségen ment át, nyolc év telt el a jogok megszerzése és a mozipremier között, mely idő alatt számos rendezőt és főszereplőt váltott a film, beleértve Stuart Gordont és Johnny Deppet is, és bár a film nem aratott osztatlan sikert a maga alig 34 millió dolláros bevételével, Bale ismét bizonyította, hogy nagyszerű átváltozó művész, és ott a helye Hollywood legnagyobbjai között.