Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
82%

Amerikai pszichó (2000)

American Psycho
Filmadatlap
 
27
Szereplők
42
Vélemények
50
Képek
2
Videók

Galéria (50)

Videók (2)

 
JRD   2022. 07. 20.

legújabb vélemény

2

Egyszer megnézhető, hiszen mégis csak C. Bale van a főszerepben. De nem fogok újat mondani azzal, hogy ez a film nem nagy eresztés. De kinek milyen az ízlése, tehát nézd meg és majd eldöntöd magad! Szóval, filmre fel és jó szórakozást!

 
dailyfilmsan   2020. 08. 23.

2

A felső 10 ezer görbe tükre mutatkozik meg a filmben. A főszereplő, aki saját magát hergelve kergeti magát az őrület szélére, egy új szintet nyit meg a pszichopaták világában. Mély a film, a mondanivalója is, és meg kell érteni, mit akar felénk közöl... több»

 
Sabnock Sanatory   2019. 09. 01.

1

Nagyon jól sikerült mozi, amit Christian Bale-re szabtak. Jól sikerült a regényt adaptálni, hiteles lett. Persze teljesen szinte nem lehet, de szuper lett a végeredmény. Mary Harron jól elkapta a lényeget.

 
Deku   2017. 07. 18.

1

Csak dicsérni tudom ezt a filmet mert elképesztően hátborzongató és rejtélyes filmet adtak nekünk. Imádom azt amikor teljesen el tudok veszni egy filmben ez pedig pontosan ilyen film.

 
csd   2020. 07. 14.

0
Egy kiváló adaptáció

Bret Easton Ellis kultikus regényét feldolgozni nem könnyű feladat, aki erre vállalkozik, szerintem nem csupán egy igencsak masszív szöveggel szembesül, hanem annak nehézségével is, hogy mindezt szelektálni kell. Marry Harron kétségtelenül remek munkát végzett nem csupán rendezőként, hanem forgatókönyvíróként is. Ami engem illet én előbb a filmet láttam, és csak a későbbiekben olvastam a könyvet, és mondani se kell, hogy Patrick Bateman narrációja a fejemben is Christian Bale hangjával szólalt meg. Ritkán látni azt, hogy egy színész ennyire képes azonosulni a szereppel, ugyanakkor tovább is tudja gondolni mindazt.

 
rbernadett   2015. 04. 17.

0

Nem túl jól sikerült adaptáció. A film nem tudta visszaadni mindazt a brutalitást, amit az író a könyvben megjelenít éppen ezért a főszereplő beteg világképe sem jön át annyira.

 
Szilonka   2017. 10. 15.

0

Szerintem jót tett a filmek a leporolás. A történet adott volt, de az újszerűségek és Christian Bale mindenképpen hozott valami újat és érdekességet a filmbe.

A film összbevétele 34 266 564 dollár volt (imdb.com).

 

A film nagy részében Patrick Bateman lakása sötétben látható, ám Paul Allen megölésének jeleneténél a rendezőnő úgy döntött, hogy minden lámpát felkapcsol, s a teljes szoba fényárban úszott. Mary Harron elmondása szerint az ötletet a Mechanikus narancs adta.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Paul Allen megölésének felvételekor a kifröccsenő művér csak Christian Bale arcának csak egyik felét találta el, s végül ez azért maradhatott benne a kész filmben, mert egy izgalmas, egyben kontrasztos látványt kölcsönzött a jelenetnek: Bateman arcának egyik fele vérben úszott, míg a másikon az tükröződött, hogy semmi sem történt.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Abban a jelenetbe, melyben Bateman megöli Paul Allent, Christian Bale egy kis rögtönzést is belecsempészet: a színész egy moonwalk tánccal rejti el a baltát a gyanútlan áldozata elől, ami eredetileg nem szerepelt a szkriptben.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Az Amerikai pszichónak készült egy folytatása 2002-ben, Mila Kunissal a főszerepben. A film csúnyán megbukott.

(harnas1207)
 

Gloria Steinem feminista aktivista egyike volt azoknak, akik ellenezték Ellis könyvének kiadását, mert az a nők felé irányuló erőszakot ábrázolt. Steinem emellett Christian Bale színész mostohaanyja.

(harnas1207)