85 Ghost  (1990)

Vannak olyan filmek, amiket ma már egyetlen színészhez kötünk. Nem tudjuk elképzelni John McClane-t Bruce Willis nélkül. Nem létezhet John Wick Keanu Reeves nélkül. Ahogy Indiana Jones sem Harrison Ford, valamint Sam Wheat Patrick Swayze nélkül. Utóbbi nem cseng olyan ismerősen? Ő volt a Ghost főhőse.

1990-ben debütált a mozikban Jerry Zucker rendező komikus elemekkel megfűszerezett romantikus drámája, amely egy fiatal szerelmes párról szólt. Sam és Molly boldogan éltek együtt, ám egy este megtámadja őket egy huligán és a dulakodás során Samet halálos lövés éri. Igen ám, csakhogy Sam szelleme nem távozik a túlvilágra, hanem itt reked ezen a világon, mivel előbb ki kell derítenie, miért is halt meg valójában. A film Sam kísértetéről szól, aki megpróbálja egy médiumon keresztül felvenni a kapcsolatot Mollyval és közben felgöngyölíteni a saját halálának furcsa körülményeit.

A film készítői kezdettől fogva egy nagy hollywoodi sztárt akartak a szerepre, nem is akárkit. Az első számú kiszemeltjük Harrison Ford volt, aki ekkor már bőven a csúcson volt Hollywoodban. A producerek le is ültek tárgyalni a színésszel, ám ő nagyon furcsának találta a forgatókönyvet. Nem tudta eldönteni, hogy akkor ez most vígjáték, dráma, romantikus vagy thriller. Ezért végül visszautasította a szerepet. De nem ő volt az egyetlen, ugyanis több más neves színész is hasonló okokból érezte túl rizikósnak a projektet.

Így került a képbe Patrick Swayze. A színész híres volt arról, hogy nem nagyon szeret forgatókönyveket olvasni, így nehezebben talált rá az igazán jó szereplehetőségekre is. Szerencsére felesége, Lisa Niemi nem hagyta békén, unszolta, hogy olvassa el a Ghost forgatókönyvét. Végül egy ültő helyében végig is olvasta és azonnal rávágta, hogy ezt a filmet meg kell csinálnia! Mi pedig ma már nem is tudnánk elképzelni senki mással azt a bizonyos köcsögkészítős jelenetet…