Angelina Jolie szerdán Irakba látogatott.

Az Oscar-díjas színésznő másnap több képet is posztolt az Instagram-oldalára és elmesélte, mit csinált, amikor a háború sújtotta országban járt: "Egy érzelmes nap a barátommal, @Nadia_Muraddal, akivel megtiszteltetés volt együtt tölteni a napot az iraki Szindzsárban" - kezdte a hatgyermekes anyuka, akinek könnyes volt a szeme a képeken.

A Salt ügynök sztárja elmondta, hogy Nobel-díjas barátnője, Nadia a Nadia's Initiative révén nagyon sokat tesz a jazidi emberek és más közösségek megsegítéséért. A Szindzsárban élő emberek lábadoznak, miután "konfliktussal és népirtással" küzdöttek - jegyezte meg Jolie.

"Elvitt a régi otthonába, Kocho faluba, ahol felnőtt" - kezdte Brad Pitt volt felesége. Hozzátette, hogy barátja elvitte őt a régi iskolájába, ahol az ISIS harcosai szétválasztották a nőket és a férfiakat, mielőtt rabszolgasorba taszították és tömegesen meggyilkolták őket.

"És a temetőbe, ahol Kocho lakosainak maradványait helyezték örök nyugalomra" - osztotta meg az egykori Lara Croft: Tomb Raider sztárja. Hozzátette, hogy: "sokan még mindig eltűntként vannak nyilvántartva, és a harc az igazságért folytatódik."

"Szindzsár egy város az észak-iraki Ninivei kormányzóság Szindzsár körzetében. Lakosságát 2013-ban közel 90 ezer főre becsülték, és túlnyomórészt jazidik lakják. Decemberben az Irakban összegyűjtött bizonyítékok megerősítették az előzetes megállapításokat, miszerint az Iszlám Állam szélsőségesei emberiség elleni bűncselekményeket és háborús bűnöket követtek el a keresztény közösség ellen, miután 2014-ben elfoglalták az ország mintegy egyharmadát" - áll az ENSZ egyik vizsgálócsoportjának jelentésében.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának benyújtott jelentés szerint a bűncselekmények között szerepel a keresztények erőszakos áthelyezése és üldözése, vagyonuk elkobzása, szexuális erőszak, rabszolgasorba taszítás és más "embertelen cselekmények", például kényszerített áttérések, valamint kulturális és vallási helyszínek lerombolása.

Ezen túlmenően a vizsgálócsoport közölte, hogy azonosította az Iszlám Állam szélsőségeseinek vezetőit és prominens tagjait, akik 2014 júliusában és augusztusában részt vettek az Irak második legnagyobb városától, Moszultól északra fekvő Ninivei síkságon fekvő három, többségében keresztény város - Hamdaniyah, Karamlays és Bartella - megtámadásában és elfoglalásában. Emellett bizonyítékokat kezdtek gyűjteni a moszuli keresztény közösség ellen elkövetett bűncselekményekről.

Az Iszlám Állam harcosai 2014-ben iraki városokat foglaltak el, és önjelölt kalifátust hirdettek Szíria és Irak nagy területére. A csoportot 2017-ben hivatalosan legyőzöttnek nyilvánították Irakban a három évig tartó véres harc után, amely több tízezer halottat és romokban heverő városokat hagyott maga után, de alvó sejtjei továbbra is támadásokat hajtanak végre Irak különböző részein.