87 GLOW  (2017)

Néha nagyon nehéz megítélni, hogy a Netflix mi alapján dönti el, hogy egy sorozatot megtart-e vagy elkaszál. Vannak az egyértelmű esetek, amikor bődületesen rossz kritikákat kap egy sorozat és/vagy a nézettsége is elenyésző. Ilyenkor senki sem lepődik meg, ha az adott műsor szép csendben eltűnik a süllyesztőben. De vannak olyan esetek is, amikor egyszerűen nem lehet megérteni, hogy miért húzzák le a rolót.

Ilyen eset a GLOW-é is. A sorozat 2017-ben debütált a legnagyobb streaming szolgáltató kínálatában és hamar elég szép népszerűségre tett szert. A sorozat a Gorgeous Ladies of Wrestling, egy ’80-as években indult és valóban létezett showműsorról szól, lényegében a női pankrációé a főszerep.

A GLOW összesen három évadot ért meg 2017 és 2019 között. Mindhárom kimagasló értékeléseket és kritikákat kapott. A Rotten Tomatoes oldalán az első évad a kritikusoktól 94, a rajongóktól 90 százalékot kapott. A második évadnál ezek a számok még erősebbek, 98 és 91 százalék volt. A harmadik évadnál volt egy pici törés, itt már „csak” 87 és 78 százalékokról beszélhetünk. Itt, a Mafabon is 88 százalékon áll a sorozat tetszési indexe.

A harmadik évad pici hanyatlása azonban egyáltalán nem indokolná, hogy a Netflix törölje a sorozatot. Pedig ez történt, amit a rajongók nem tudnak megemészteni. Már csak azért sem, mert a harmadik évaddal nem ért véget a történet és a készítők is azt mondogatták korábban, hogy a negyedik évadban jön el a nagy lezárás.

Az igazsághoz tartozik, hogy a GLOW is erősen megsínylette a világjárványt. A negyedik évadot épp akkor kezdték 2020-ban forgatni, amikor jöttek a lezárások és a filmipar is hosszú hónapokra parkolópályára kényszerült. Ez a GLOW forgatását is érintette, de sok más hasonló sorsú sorozattal szemben a lezárások feloldása után sem döntött úgy a Netflix, hogy engedélyt ad a munka folytatására.