'Az évszázad legfontosabb filmje' az ikonikus író-rendező szerint, és a héten már nézheted is

Christopher Nolan Oppenheimer című filmje már kapott egy maréknyi erős első reakciót, de most jött egy hatalmas - tulajdonképp - elvárás a Taxisofőr írójától és az Amerikai dzsigoló  rendezőjétől, Paul Schradertől.

Az Oscar-jelölt hollywoodi legenda részt vett Nolan atombomba-eposzának New York-i premierjén, és utána a közösségi médiában "az évszázad legjobb, legfontosabb filmjeként" üdvözölte az új alkotást.

"Ha idén egyetlen filmet néznek meg a mozikban, az az Oppenheimer legyen" - tette hozzá Schrader egy Facebook-bejegyzésben, amelyet széles körben megosztottak a közösségi médiában - "Nem vagyok egy Nolan-rajongó, de ez a film kiveri az ajtót a zsanérokból".

Az Oppenheimer, amely Kai Bird és Martin J. Sherwin 2005-ös "Amerikai Prométheusz" című könyvén alapul, az atombomba második világháború alatti megalkotását követi nyomon J. Robert Oppenheimer elméleti fizikus és a Manhattan Project vezetőjének szemszögéből.

A főszerepet Cillian Murphy játssza. A filmben Matt Damon játssza a Manhattan Projekt igazgatóját, Leslie Groves Jr. tábornokot, Robert Downey Jr. pedig Lewis Strauss-t, az amerikai Atomenergia Bizottság egyik alapító biztosát. 

Bird korábban az Institute for Advanced Study-ban tartott beszélgetés során elismerően nyilatkozott Nolan Oppenheimer adaptációjáról:

"Jelenleg megdöbbentem, de azért már érzelmileg is magamhoz tértem a látottakból" - mondta Bird - "Azt hiszem, lenyűgöző művészi teljesítmény lesz, és remélem, hogy valóban ösztönözni fog egy nemzeti, sőt globális beszélgetést azokról a kérdésekről, amelyekről Oppenheimer kétségbeesetten akart beszélni - arról, hogyan éljünk az atomkorszakban, hogyan éljünk együtt a bombával és a mccarthyizmusról -, mit jelent hazafinak lenni, és mi a szerepe egy tudósnak egy technológiától és tudománytól átitatott társadalomban."

Az Oppenheimer július 20-től látható a hazai mozikban.

77 Oppenheimer  (2023)

dráma | életrajzi | történelmi

SkyShowtime (2024.03.21.)

A második világháború egyik legborzalmasabb hozadéka az atombomba feltalálása, amelynek első és egyben utolsó bevetése sokkolta a világot. J. Robert Oppenheimer nevéhez... több»