Amerikának van egy ilyen berögződése, miszerint ha meglátnak egy sikeres európai (vagy tök mindegy, csak nem amerikai) filmet, akkor abból muszáj nekik saját változatot forgatni. Volt már erre példa horrorfilmekben, ahol a japán remekműveket sikerült másolniuk, de ide vehetjük a franciák népszerű taxis sorozatát is, amelyből szintén forgattak sajátot Queen Latifah-val… És 2019-ben újra megtették, csak épp ezúttal egy mexikói akció-krimit szemeltek ki maguknak.

Az ominózus film a Tölténykirálynő, amely eredetileg 2011-ben jelent meg, míg az amerikai változat 2019-ben debütált. Hogy ez most miért is került elő, arról a Netflix tehet, ott ugyanis épp majd’ mindenki ezt a filmet nézi mostanában. Legalábbis kis hazánkban épp a negyedik legnézettebb filmnek számít.

A Tölténykirálynő története Tijuanában játszódik. Gloria, az egyszerű sminkes ide utazik, hogy támogassa legjobb barátnőjét, aki egy szépségversenyen indul. A duó egy este betér a város egyik legmenőbb szórakozóhelyére, ám ott hamar kitör a káosz, amikor a helyi drogkartell és a DEA ügynökei összecsapnak. Gloria barátnőjét elrabolják, ő pedig a drogháború kellős közepén találja magát. Ha túl akarja élni és még a barátnőjét is megmentené, akkor össze kell szednie minden leleményességét, hogy kijátssza egymás ellen a háborúzó feleket.

A Tölténykirálynő nem aratott osztatlan sikert sem a kritikusok, sem a nézők körében. A kritikákat összesítő Rotten Tomatoes oldalán a kritikusoktól nem túl veretes 21 százalékot gyűjtött össze, a nézők valamivel engedékenyebbek voltak: 54 százalékot kapott tőlük.

Itt, a Mafabon sem vagytok sokkal jobb véleménnyel róla. Közel száz szavazat alapján is csak 65 százalékot kapott, vagyis tényleg egy középszerű filmről van szó. Ennek ellenére jelenleg ez a Netflix negyedik legnézettebb filmje mostanában, ami persze inkább csak az újdonság varázsának köszönhető.