Még Borat is vitába száll Kanye Westtel.

Sacha Baron Cohen december 4-én a Kennedy Center Honors tiszteletére rendezett, a U2 zenekarnak szóló tiszteletadás részeként újra belebújt híres karakterének bőrébe. Cohen Boratként a Grammy-díjas Westet szidta beszédében, mondván, hogy az antiszemitizmus növekedése az Egyesült Államokban vetekszik a fiktív "zsidó-zúzó nemzet" Kazahsztánéval, Borat hazájáéval.

"Mielőtt folytatnám, elmondom, hogy nagyon feldúlt vagyok az USA-ban és A-ban tapasztalható antiszemitizmus miatt" - mondta Borat (a The Guardianon keresztül) - "Ez nem igazságos. Kazahsztán az első számú zsidótörő nemzet. Ne lopjátok el a hobbinkat. Hagyjátok abba a lopást! Stop the steal!"

Borat folytatta: "A Kanye-od, megpróbált Kazahsztánba költözni, és még a nevét is megváltoztatta Kazakhstanye Westre. De mi azt mondtuk: Nem, túl antiszemita, még nekünk is."

Borat elénekelte a U2 "With or Without You" című dalának paródiáját, a refrén szövegét "zsidókkal vagy zsidók nélkül" szövegre változtatva. Hozzátette: "Mi a probléma? Ezt imádták [Trump] Mar-a-Lago-jában. Zsidók nélkül választották".

A rapper és divattervező Westet az Adidas, a Balenciaga, a Vogue és a CAA ügynökség is dobta. Nemrég pedig a Gap bontotta fel vele a szerződést. Az MRC finanszírozói azóta félretették az elkészült "Ye" című dokumentumfilmet. A "Gold Digger" énekesét a Twitterről is felfüggesztették, Elon Musk pedig azt mondta Westnek, hogy "sajnálom, de túl messzire mentél, ez nem szeretet", miután West megosztott egy fotót, amin egy horogkereszt van a Dávid-csillag fölé helyezve. West korábban azt tweetelte, hogy itt az ideje, hogy "death con 3 a zsidó emberekre".

"A vicces az, hogy valójában nem lehetek antiszemita, mert a fekete emberek valójában zsidók" - írta West - "Emellett ti is játszottatok velem, és megpróbáltatok mindenkit befeketíteni, aki ellenkezik a nézeteitekkel."

Az egyik késő esti show műsorvezetője, Jimmy Kimmel az év elején Westet szidta, miután West megjelent a QAnon összeesküvés-elméleti teoretikus Alex Jones "Infowars" című műsorában.

"Ilyet még nem láttam" - mondta Kimmel - "Egy fekete fehér fajgyűlölő szaladgál itt... Képzeljük el, hogy ez egy másik popsztár volt. Képzeljük el, ha Ariana Grande mondaná ezeket a dolgokat. Betennénk egy ágyúba, és kilőnénk az óceánba, igaz? De úgy tűnik, Kanye napról napra őrültebb, és még mindig vannak rajongói. És akkor tudod, hogy egy interjú elszabadult, amikor azt gondolod, hogy 'Jé, remélem, Alex Jones majd észhez téríti ezt a fickót."