Brendan Fraser nagy visszatérése az idei Oscar-gálán

Átadták a 95. Oscar-gála díjait. A bálna (The Whale) és a Volt egyszer egy nyár (Aftersun) és összesen 4 jelöléssel volt versenyben. A legjobb férfi főszereplő díjára jelölték Brendan Frasert A bálnában nyújtott alakításáért és Paul Mescalt, aki a Volt egyszer egy nyárban győzte meg a filmakadémiát. Végül A bálna két elismerést kapott: a LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ és a LEGJOBB SMINK/MASZK kategóriában.

Brendan Fraser könnyeivel küszködve, remegő hangon vette át a díjat és beszédében köszönetet mondott a színészeknek, a stábnak és a családjának.

„Hálás vagyok Darren Aronofsky-nak, amiért kreatív mentőövet dobott nekem, és felhúzott a 'Bálna' jó hajó fedélzetére” — mondta a színész.

„30 évvel ezelőtt kezdtem el ezt a szakmát, a dolgok nem mentek könnyen, de volt egy olyan lehetőség, amit akkoriban nem értékeltem, amíg meg nem szűnt. Csak köszönetet szeretnék mondani ezért az elismerésért. Ez nem jöhetett volna létre a szereposztásom nélkül. Olyan volt, mintha búvárkodtam volna, és a felszínre vezető levegőn olyan emberek vigyáztak volna rám, mint a fiaim.”

Érdekességek a filmről:

Darren Aronofsky azt mondta, hogy tíz évébe telt, amíg ezt a filmet elkészítette. Charlie szereposztása hatalmas kihívást jelentett számára, amíg meg nem látta az Utazás az éjszaka végére (2006) című bűnügyi thriller trailerét, amelyben Brendan Fraser szerepelt. A filmet a Sony Venice kameráival forgatták, amelyeket először a Top Gun: Maverick produkció számára fejlesztettek ki. A film írója, Samuel D. Hunter szerepelt a filmben, mint Brendan Fraser gépelődublőre. Először egy komikust akartak főszereplőnek választani: 
„Én játszottam volna a  főszerepet, és Tom Ford lett volna a rendező” – mondta talkshow-házigazdaként ismert James Corden, aki azt is elárulta, hogy George Clooney neve is felmerült rendezőként.  Brendan Fraser átváltoztatása első alkalommal, amikor a szakemberek Brendan Fraser arcára felvitték a sminket és rászabták a protéziseket, hét órába telt. A készítők profi munkát végeztek, először digitálisan modellezték, majd 3D-nyomtatóval realizálták a protézist. Rengeteg igazítás volt szükséges, hogy a megfelelő bőrtónust megtalálják, ami jól fog mutatni a forgatási fényviszonyok mellett. A forgatás végére körülbelül 2 óra 45 percre csökkent a smink/maszk elkészítése, plusz 45 perc, hogy felöltöztessék a színészt a testprotézisbe, ami összesen kb.136 kilogrammnyi terhet jelentett.  A magyar mozikban már több mint 25 ezer néző látta a filmet.

75 A bálna  (2022)

dráma | vígjáték

Charlie, a 270 kilós, visszahúzódó angoltanár megpróbál újra kapcsolatba kerülni 17 éves lányával, Ellie-vel. Charlie elvesztette a lányát, amikor elhagyta a családját egy... több»