B*szódjatok meg': Tim Burton elmélkedett egy sort a Batmanről

Idén harminc éve, hogy a mozikba került Tim Burton második Batman-filmje, a Batman visszatér. A film, ami mára egyértelműen a nagy klasszikusok közé tartozik, annak idején elég sok kritika érte, méghozzá a rendező által megálmodott kissé szürreális stílus és sötét tónus miatt. Tim Burton a jubileum alkalmából az Empire magazinnak adott egy interjút, amiben nem rejtette véka alá a véleményét.

A most mozikba került legújabb adaptáció minden korábbinál komorabb és sötétebb hangulatú, ebben talán minden rajongó egyet érthet. Itt már a főhős egy pszichopata nyomába ered, miközben a várost igazgató kiterjedt alvilágot is igyekszik felszámolni. Tény, hogy ehhez viszonyítva az 1992-es Batman visszatér még furcsábbnak hat. Főleg, hogy mindkét filmben láhatjuk Pingvin egy-egy iterációját, akik nem is különbözhetnének ennél jobban egymástól.

De visszatérve Tim Burtonre, a rendező elárulta, hogy még nem látta a legújabb adaptációt, de mindenképpen meg szeretné nézni. Majd visszaemlékezett arra, hogy a stúdió miért is döntött úgy, hogy a Batman visszatér után új rendezővel folytatja tovább a franchise-t. Elmondása szerint az ő stílusát túl sötétnek érezték, ezért könnyedebb hangulatot szerettek volna.

Így került a képbe Joel Schumacher, aki aztán az egész franchise legbugyutább epizódjait vitte mozivászonra. Tim Burton ezzel kapcsolatban sem rejtette véka alá a véleményét: „Akkoriban elég más irányba akartak haladni. És ez a vicces az egészben. Aztán átgondoltam, mi van? Álljunk csak meg! Azért panaszkodtatok, mert túl furcsának találtatok, túl sötétnek? Aztán meg felraktok a páncélra két mellbimbót? B*szódjatok meg, de komolyan! Azt hiszem pont ezért nem csináltam végül harmadik Batman-mozit.”