Búcsú Pap VerátólA kép forrása: MTI-fotó

A napokban örökre távozott a magyar színésztársadalom egyik legszerényebb és leghitelesebb színészi játékkal megáldott színésznője, Pap Vera.

Pap Vera 1956. január 27-én született Budapesten. Gyermekkorában bohócnak készült, majd a rendezés gondolata foglalkoztatta, de csak egy véletlennek köszönhető, hogy nem a vegyészi pályán kötött ki.

1979-ben vette át színészi oklevelét a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A diplomát követően Várkonyi Zoltán hívására a Vígszínházhoz szegődött, s haláláig a társulatot erősítette.

Színpadon látható volt a drámairodalom legnagyobb klasszikusaiban (Évaként Madách Imre: Ember tragédiája, Céliaként Shakespeare: Ahogy tetszik, Katyerina Ivanovnaként Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés című darabjában), de Eszenyi Enikő Mikvéjében is az élen játszott.

Tisztelettel, szerénységgel és alázattal fordult minden karakter megformáláshoz. Legdrámaiabb alakításaiban is érezhető volt némi hámozatlan humor, mellyel megmutatta, hogy a játék mögött igazi és őszinte, mélyen értett érzések, tapasztalatból fakadó élmények állnak.

Filmszínészi pályája talán legkiemelkedőbb szerepe az Angi Vera (1979) című játékfilmhez köthető, melyben a főszerepet bízta rá Gábor Pál. A neves rendező mellett Pásztor Erzsi és Dunai Tamás volt partnere. Hangját kölcsönözte a Fehérlófia (1981) és a Macskafogó (1986) című mesefilmekhez.

Tímár Péter vígjátékában, a Csapd le csacsi!-ban (1992) Gáspár Sándor feleségeként szintén a főszerepben tündökölt. Utolsó filmes munkái közé tartozik A vizsga (2011) című thriller Egriné szerepe.

Hosszan tartó betegség után 2015. április 9-én hunyt el. Nyugodjék békében!