2019.06.16   szerző: Archívum   hozzászólások: 0

Már a hazai mozikban Claire Denis filmje, a Csillagok határán. A friss bemutató kapcsán cikkünkben 9 izgalmas tényt gyűjtöttünk össze a filmmel kapcsolatban.

Robert Pattinson Batman szerepe előtt még elvállalt egy különleges hangulatú, nem éppen szokványos sci-fit, mely végre a hazai mozikba is megérkezett. 

Montét halálra ítélték, de kivégzés helyett egy űrhajóra küldték több más elítélttel, hogy kísérletezzenek rajtuk. Az űrhajón született egy lánya is, Willow. Az űrben töltött hosszú évek alatt a lány kamasszá érett, a hajó személyzete és a többi rab pedig meghalt vagy eltűnt. Így már csak Monte utazik a lányával, nekik kell az űrhajó sötét titkait kideríteniük. 

A produkciót Geoff Cox és Nick Laird forgatókönyve alapján Claire Denis rendezte (Csillagok határán, Kínzó mindennapok), míg a főbb szerepeket Juliette Binoche, Robert Pattinson, Mia Goth, Lars Eidinger, André Benjamin, Agata Buzek és Jessie Ross alakítják.

Íme tehát 9 izgalmas tény a premierfilmről, amit valószínűleg nem tudtál:

  • Robert Pattinson már korábban is ismerte a lányát alakító, mindössze 14 hónapos Scarlett Lindsey-t, aki egy jó barátjának, a zenész Sam Bradley-nek a lánya. Pattinson és Bradley együtt tanultak Londonban, így gyerekkoruk óta ismerik egymást.
  • Claire Denis 2002. óta el akarta készíteni a filmet. Miután 2014-ben Robert Pattinson hallott a projektről, találkozót kért a rendezőtől, akinek rajongott a korábbi filmjeiért, és a 2009-es White Material óta szeretett volna vele együtt dolgozni.
  • Robert Pattinson egy interjúban elmondta, hogy nagyon ideges volt a rendezővel, Claire Denissszel való első találkozása előtt, ezért alaposan utánajárt a húrelméletnek és a fekete lyukakkal kapcsolatos fizikai elméleteknek, hogy józan magyarázattal tudjon szolgálni annak kapcsán, hogy miért nem öregszik a karaktere a mélyűrben való utazása során. "Miután végeztem a gyenge próbálkozásommal, láttam a változást az arcán. Nem hallott még ezekről a dolgokról, nagyon szereti romantizálni ezeket a fizikai elméleteket. Ez volt az egyetlen nyerőkártyám, amit bedobhattam, és úgy tűnik, tényleg működött.
  • A Csillagok határán Claire Denis rendező és Jean-Pol Fargeau forgatókönyvíró 10. közös filmje.
  • A Csillagok határán Claire Denis rendező első angol nyelvű filmje.
  • A forgatókönyv első változatának írása közben Denis és Vincent Gallo Philip Seymour Hoffmant képzelte el a főszerepre.
  • A film forgatása 2017. szeptember 4-én kezdődött meg Cologne-ban, Németországban, melyet követően a stáb Lengyelországba, Białystokba is ellátogatott. A munkálatok 2017. októberében értek véget.
  • A Csillagok határán világpremierje 2018. szeptember 9-én volt a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon.
  • A Csillagok határán remek kritikai fogadtatásban részesült. A film jelenleg 168 szemlézett cikket követően 83 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon (2019. május).

Hazai premierdátum: 2019.06.13.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni: