Ha megkérdezzük az embereket, hogy melyik volt az első Batman-mozi, akkor valószínűleg a többség a Tim Burton féle 1989-es Denevérembert fogja rávágni. Persze ez téves, hiszen a hős mozis-filmes karrierje évtizedekkel korábbra nyúlik vissza. De most maradjunk egy picit ennél a filmnél, ugyanis érdekes utat járt be, mielőtt a mozivászonra került volna.

A Warner éveken keresztül dolgozott az előkészületeken, de a dolgok nem mentek zökkenőmentesen. A forgatókönyv is kézről kézre járt, egy ponton Tom Mankiewicz dolgozott rajta. Ekkoriban a stúdió Ivan Reitmant szerette volna a rendezői székben tudni.

A forgatókönyv ezen változata még kifejezetten eredettörténetről szólt, amelyben Batman mellett Dick Grayson eredetét is megismertük volna. Joker mellett Rupert Thorne lett volna a másik gonosztevő, Bruce Wayne szerelme pedig Silver St. Could.

És ebben a változatban bizony Robin is felbukkant volna, méghozzá nem is akárki alakításában. Amikor felkérték Ivan Reitmant a rendezésre, akkor ő kikötötte, hogy csak akkor vállalja, ha Batmant Bill Murray, Robint pedig Eddie Murphy alakítja majd.

Hogy a rendező és a forgatókönyvíró milyen típusú karaktert kreált volna Eddie Murphy révén Robinból, azt már sosem tudjuk meg. A színész karrierje ekkor épp meredeke ívelt felfelé, de elsősorban komikusként ismerték, így nehéz elképzelni, hogy egy véresen komolyan vett Robint akartak volna faragni belőle.

Akármi is volt a terv, nem lett belőle semmi, mivel Ivan Reitman helyett végül Tim Burton ült a rendezői székbe, a forgatókönyvet pedig Sam Hamm vette át, aki gyakorlatilag teljesen újra írta. Robin ki is került a sztoriból, hogy csak néhány évvel később a második moziban bukkanjon fel.